Home Nieuws Overwaarde opnemen in crisistijd, verstandig of niet?

Overwaarde opnemen in crisistijd, verstandig of niet?

Door de prijsstijging van de afgelopen jaren hebben veel huizenbezitters overwaarde. Is het wel verstandig deze ‘winst’ te gelde te maken, juist op het moment dat de grootste klap van de coronacrisis misschien nog moet komen?

Verwachtingen voor de huizenmarkt in 2021
Sinds het dieptepunt in 2013 stijgt de woningwaarde onafgebroken. Ook dit jaar wordt een dikke plus verwacht. De woningwaarde volgt immers de huizenprijs en economen van de Rabobank en ABN AMRO gaan voor 2020 uit van een prijsstijging tussen 7% en 8%.

De coronacrisis heeft vooralsnog geen vat gekregen op de huizenprijzen. Toch lijken de gevolgen voor de huizenmarkt onvermijdelijk. Door toegenomen onzekerheid en gedaald consumentenvertrouwen worden in 2021 naar verwachting minder woningen verkocht. Hier zijn de economen het over eens.

Of dit ook zorgt voor een daling van de huizenprijzen? Hierover zijn economen minder eensgezind. De verwachtingen lopen uiteen van een afvlakking van de prijsstijging tot inderdaad een lichte prijsdaling.

Coronacrisis kan ook aanleiding zijn om overwaarde op te nemen
De coronacrisis kan ook juist aanleiding geven om overwaarde op te nemen. Bijvoorbeeld om een noodzakelijke verbouwing te financieren. Nu we allemaal vaker thuis zijn, veranderen woonwensen eerder. Denk aan het creëren van meer werkruimte of het nemen van energiebesparende maatregelen.

Overwaarde opnemen mits verantwoord
Je moet er rekening mee houden dat de woningwaarde kan fluctueren, wanneer je overwaarde gaat opnemen. Financier bijvoorbeeld niet maximaal als dat een te groot risico oplevert. Ook als de coronacrisis voor onzekerheid zorgt op het vlak van werk en inkomen, zijn extra schulden geen goed idee.

Neem contact met ons op wanneer je wilt weten hoeveel overwaarde jij verantwoord kunt opnemen. Een van onze hypotheekadviseurs rekent dit graag voor jou uit. Ze kijken dan niet alleen naar je huidige situatie, maar ook naar eventuele risico’s in de toekomst.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Bert Blankestijn - Hypotheekadviseur
Ani Azatjan
+78
Overwaarde opnemen in crisistijd, verstandig of niet?