Home Nieuws Wat verandert er voor eigenwoningbezitters in 2022?

Wat verandert er voor eigenwoningbezitters in 2022?

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen voor volgend jaar bekend gemaakt. Ook zijn al een aantal gewijzigde hypotheeknormen bekend. Lees wat verandert voor (toekomstige) eigenwoningbezitters in 2022.

1. Huizenmarkt

De huizenmarkt was een belangrijk thema tijdens Prinsjesdag. Volgens de Miljoenennota heeft de coronacrisis vooralsnog geen effect op de huizenmarkt. Sinds maart 2020 zijn de huizenprijzen met 20% gestegen. Dit betekent ook dat een huis kopen moeilijker is geworden.

Het kabinet trekt daarom extra geld uit voor voor het versnellen van de woningbouw. De komende 10 jaar kunnen gemeenten 1 miljard euro gebruiken voor woningbouwprojecten die anders misschien niet rendabel waren. Voorwaarde daarbij is dat 50% van de gebouwde woningen betaalbaar is.

Wilt u overwaarde opnemen? Lees onze tips.

2. Verduurzaming

Het kabinet trekt ook geld uit voor verduurzaming van bestaande huizen. Huizenbezitters kunnen tussen 2022 en 2024 subsidie krijgen voor de volgende energiebesparende maatregelen:

  • De isolatie van een koophuis (514 miljoen euro)
  • Een hybride warmtepomp (288 miljoen euro)

Lees meer over energiebesparende maatregelen financieren.

3. Belasting*

Twee belastingvoordelen van eigenwoningbezitters worden de komende jaren afgebouwd. Hierover heeft het kabinet al eerder besloten.

  • De Hillen-aftrek voor voor huizenbezitters met een kleine of geen hypotheek gaat in 2022 van 90% naar 86.67%.
  • Voor huizenbezitters met een inkomen boven € 69.398,- daalt de hypotheekrenteaftrek in 2022 van 43% naar 40%.

Tip: het lagere aftrekpercentage van 40% geldt volgend jaar ook als je oversluitkosten (incl. boeterente) wilt aftrekken. Dit jaar de hypotheek oversluiten kan je enkele honderden euro’s schelen.

In 2022 worden ook een aantal onbedoelde beperkingen van de hypotheekrenteaftrek weggenomen. Partners die eerder geen huis samen hadden en gaan kopen, kunnen hiermee hun renteaftrek optimaliseren. Lees hier om welke situaties het gaat.

Het kabinet heeft ook een lastenverlichting voor huizenbezitters in petto. De bijtelling eigenwoningforfait wordt voor de meeste woningen verlaagd van 0,50% naar 0,45% van de WOZ-waarde. Dit wil overigens niet zeggen dat je ook minder belasting gaat betalen. Volgend jaar wordt namelijk opnieuw een huizenprijsstijging verwacht.

*Het belastingplan moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste kamer.

4. Gewijzigde hypotheeknormen

Hoeveel je in 2022 exact kunt lenen wordt pas later dit jaar bekend. Een aantal wijzigingen in de hypotheeknormen weten we al.

Private leasecontract weegt in 2022 zwaarder mee bij een hypotheek

Vanaf 1 april wordt een private leasecontract volledig (100%) geregistreerd bij BKR. Nu is dit nog voor 65%. Hoeveel dat scheelt bij de maximale hypotheek wordt duidelijk uit onderstaand rekenvoorbeeld.

Stel het inkomen van jou en je partner is 50.000 euro en 22.000 euro. Jullie hebben een private leasecontract van 400 euro per maand met een looptijd van 48 maanden. De rente van de nieuwe hypotheek is 2%.

  • In 2021 kun je maximaal 297.500 euro lenen
  • In 2022 kun je maximaal 261.000 euro lenen
  • Een verschil van 36.500 euro!

Let op: NHG heeft deze zwaardere toetsing voor private lease al per 1 januari 2022 opgenomen in de Voorwaarden en Normen. Het kan dus interessant zijn om dit jaar nog een hypotheekaanvraag te doen.

NHG-grens omhoog naar 355.000 euro, NHG premie omlaag

In 2022 stijgt de kostengrens voor een NHG-hypotheek van 325.000 euro naar 355.000 euro. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd dan wordt deze NHG-grens  376.300 euro. De verhoging van de kostengrens moet de garantie toegankelijk houden in de huidige huizenmarkt.

De Nationale Hypotheek Garantie wordt ook goedkoper. In 2022 betaal je eenmalig niet 0,7% maar 0,6% borgtochtprovisie over de hypotheeksom.

Met een NHG-hypotheek heb je een vangnet bij betalingsproblemen en onder voorwaarden kan een restschuld worden kwijtgescholden. Ook kun je met NHG bij diverse geldverstrekkers korting krijgen op de hypotheekrente.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Chantal Beckers-Pol - Hypotheekadviseur
Jeroen Alofs - Hypotheekadviseur
+80
Prinsjesdag