Home Nieuws Veel huizenbezitters laten het voordeel van oversluiten nog onbenut

Veel huizenbezitters laten het voordeel van oversluiten nog onbenut

De lage hypotheekrente heeft vorig jaar voor een record aantal oversluiters gezorgd. Bijna 110.000 huizenbezitters braken hun hypotheekcontract open en kozen voor een lagere rente en/of betere voorwaarden.

Dit blijkt uit de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk dat vrijwel alle hypotheekaanvragen registreert.

Toch kan nog altijd meer dan driekwart van de huizenbezitters besparen op de maandlasten door de hypotheek over te sluiten. Dit concludeert onder andere Nationale Nederlanden na een doorrekening van 10.000 klantsituaties.

Wanneer is oversluiten ook voor jou interessant? Wij leggen het je graag uit in onderstaand artikel.

Dalende hypotheekrentes en stijgende huizenprijzen zijn het ideale klimaat om over te sluiten

Door de dalende hypotheekrente is het voor veel huizenbezitters voordelig om de hypotheek over te sluiten. Daarnaast kan je hypotheek door de stijgende huizenprijzen in een lagere risicoklasse met een bijbehorende lagere hypotheekrente terecht komen.

Geldverstrekkers passen de rente niet altijd automatisch in jouw voordeel aan. Je moet dan zelf een verzoek hiervoor indienen. Soms is oversluiten nodig om van de lagere rente gebruik te kunnen maken, bijvoorbeeld als tussentijdse renteherziening niet mogelijk is.

Houd wel rekening met oversluitkosten

Aan oversluiten zijn ook kosten verbonden. Denk aan advieskosten, kosten voor de hypotheekakte, het taxatierapport en de boeterente.

Oversluiten is dus pas interessant als het voordeel van de lagere rente opweegt tegen de kosten die je daarvoor moet maken. De bepalende factor in deze afweging is de boeterente. Dit bedrag betaal je voor het openbreken van het hypotheekcontract en compenseert de geldverstrekker voor de gemiste inkomsten.

De boeterente loopt op naarmate het einde van de rentevastperiode verder in de toekomst ligt. Door de gedaalde hypotheekrente is het renteverschil groter en daarom zal oversluiten toch in meer gevallen voordelig uitpakken.

Ook de rente, de hoogte van je hypotheek en het maximale bedrag dat je extra boetevrij mag aflossen, bepalen de boeterente.

Alle oversluitkosten (inclusief boeterente) zijn overigens eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Andere overwegingen om te gaan oversluiten

Naast lagere maandlasten biedt oversluiten ook de mogelijkheid om je hypotheek opnieuw samen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld meer zekerheid inbouwen door te gaan aflossen. Of je kiest er juist voor om de hypotheek deels aflossingsvrij te maken.

Het is interessant om het oversluiten van je hypotheek te combineren met andere aanpassingen aan de hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van je overwaarde of aan het opnemen van een lening in de hypotheek.

Ben je benieuwd of oversluiten ook in jouw situatie voordeel oplevert? Wij rekenen het graag voor je uit. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs om je mogelijkheden te bespreken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

|
Jeroen van Grinsven - Hypotheekadviseur
Edvard de Jager - Hypotheekadviseur|
+79