Home Nieuws Opnieuw een uitzonderlijk jaar voor de huizenmarkt verwacht

Opnieuw een uitzonderlijk jaar voor de huizenmarkt verwacht

Net op het moment dat jij misschien dacht: kunnen de huizenprijzen nog vérder stijgen? Stegen in juni de huizenprijzen gemiddeld met maar liefst 14,6%. Dit blijkt uit cijfers van CBS en het Kadaster. Daarmee was de prijsstijging zelfs nog hoger dan de maanden daarvoor.

Het lijkt opnieuw een uitzonderlijk jaar te worden voor de huizenmarkt

Zowel de Nederlandse Bank als de Rabobank hebben recent hun verwachting voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. In nieuwe ramingen gaan zij uit van een prijsstijging van 10 tot 11% in 2021.

Ook volgend jaar blijven de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen. Economen van de banken verwachten dan een gemiddelde stijging van 5%.

Waarom de huizenprijzen sterk blijven stijgen

Eerder werd nog uitgegaan van een afkoelende huizenmarkt als gevolg van de coronacrisis. Maar daar lijkt vooralsnog geen sprake van.

Een aantal ontwikkelingen zorgen ervoor dat de huizenprijzen sterk blijven stijgen:

  • De hypotheekrente is dit jaar verder gedaald;
  • Er heerst krapte op de huizenmarkt;
  • Er zijn met name voor tweeverdieners en kopers tot 35 jaar (bij wie de overdrachtsbelasting vervalt) ruimere financieringsmogelijkheden;
  • De macro-economische vooruitzichten zijn sterk verbeterd, onder andere door de grootschalige vaccinatiecampagne.

Zo kun jij profiteren van de huizenprijsstijging

Door de gestegen huizenprijzen (en/of aflossen van je hypotheek) heb je mogelijk overwaarde opgebouwd.

Hoe kun je deze opgebouwde overwaarde benutten?

  • Door je hypotheek te verhogen kun je geld vrijmaken, bijvoorbeeld voor een verbouwing;
  • Loop je tegen pensioenleeftijd aan? Dan is wellicht een verzilver- of opeethypotheek interessant om je geld uit stenen te halen;
  • Met een groter verschil tussen de hypotheek en de woningwaarde, kom je mogelijk in een lagere risicoklasse. Je hypotheekrente kan dan omlaag. Wat betekent dat je lagere maandlasten krijgt.

Een goed moment dus om je hypotheek eens kritisch onder de loep te nemen. Wil jij weten hoe je kunt profiteren van de gestegen huizenprijzen? Ga eens in gesprek met een adviseur van NBG.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Arjen Sietsma - Hypotheekadviseur
Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
+79
Opnieuw een uitzonderlijk jaar voor de huizenmarkt verwacht