Home Nieuws Nu een huis kopen of wachten?

Nu een huis kopen of wachten?

De koopgekte is voorbij. Woningen staan weer langer te koop en voor dit jaar wordt een prijsdaling verwacht. Daarbij zijn de rentes in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Is het een goed moment om nu een huis te kopen? Wij vinden van wel!

Twee onzekere factoren

Als we puur naar de financiële beslissing kijken, dan zijn er twee onzekere factoren:

  • De huizenprijzen: banken verwachten dat de huizenprijzen in 2023 licht dalen. In de verschillende prognoses wordt uitgegaan een prijsdaling tussen 4% en 6%. Volgend jaar stabiliseren de prijzen. Ondertussen blijft de krapte op de woningmarkt groot, waardoor koophuizen op termijn weer duurder worden.
  • De hypotheekrente: door onrust op de financiële markten is de rente licht gedaald. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat stijgende lijn weer wordt ingezet. De inflatie is namelijk nog altijd hoog en de Europese Centrale Bank moet hier op reageren. Hoe beter het lukt om de inflatie onder controle te krijgen, hoe minder grof geschut de ECB moet inzetten. We verwachten daarom dat de hypotheekrente minder hard stijgt dan vorig jaar.

Huizenbezitters hebben een mooie uitgangspositie

Het financieel ideale moment van kopen is echter minder van belang. Het belangrijkste is dat je prettig woont en dat de maandlasten betaalbaar zijn. Wat dat laatste betreft hebben huizenbezitters een mooie uitgangspositie als ze nu een woning te kopen:

  • Huizenbezitters hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Daarmee kun je het benodigde hypotheekbedrag drukken voor een volgende duurdere woning.
  • Daarnaast kun je jouw bestaande hypotheek met een lage rente meenemen. Je hoeft dan alleen over het bedrag dat je extra leent een hogere rente te betalen.

Je moet natuurlijk nog wel je huidige woning verkopen. De gemiddelde verkooptijd is nu 42 dagen. Met een reële vraagprijs is je woning nog altijd snel verkocht. Het mooie van nu kopen is dat je meer keuze hebt en je kunt weer onderhandelen.

Kortom: twijfel niet als je jouw droomhuis tegenkomt. Zo’n woning komt mogelijk lange tijd niet meer op de markt.

Heb je een woning op het oog of wil je direct kunnen bieden zodra je een woning hebt gevonden, vraag dan nu een gesprek aan met een adviseur van NBG.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Paul Willemsen - Hypotheekadviseur
Tjerk Dijksterhuis - Hypotheekadviseur
Manouk van de Winkel - Hypotheekadviseur
+80
Nu een huis kopen of wachten