Home Nieuws Woningtaxaties duurder door Europese richtlijn

Woningtaxaties duurder door Europese richtlijn

Vanaf 1 juli zijn modelmatige taxaties niet meer toegestaan voor een hypotheek. Deze vereenvoudigde en daardoor goedkopere manier van taxeren, wordt momenteel veel gebruikt bij oversluiten en verhogen van de hypotheek.

Van enkele tientjes naar enkele honderden euro’s

Een nieuwe Europese richtlijn schrijft voor dat bij structurele wijzigingen aan de hypotheek, altijd een taxateur de woning moet komen bezichtigen. Nu accepteren banken ook een WOZ-beschikking of modelmatige taxatie bij oversluiten en verhogen.

Dit uitgebreide taxatierapport kost al snel 500 euro, terwijl een modelmatige taxatie slechts een paar tientjes kost.

Een hypotheek oversluiten of verhogen worden vanaf 1 juli dus een stukje duurder. Hierdoor kan het interessant zijn om nog snel actie te ondernemen. Een hypotheekadviseur bij NBG staat voor je klaar.

Onenigheid over hybride taxatie

Verschillende taxateurs werken momenteel aan een hybride vorm van taxeren. Daarbij wordt een modelmatige taxatie gecombineerd met een controle van een taxateur op afstand. Over deze ‘desktop taxaties’ is echter nog onenigheid tussen de taxateurs welke methode leidend gaat worden.

Bij NBG houden we deze ontwikkeling scherp in de gaten, zodat we voor onze klanten de meeste voordelige taxatie kunnen blijven aanbieden.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Edvard de Jager - Hypotheekadviseur|
Robin van der Kolk - Hypotheekadviseur
+80
Woningtaxaties duurder door Europese richtlijn