Home Nieuws Wanneer kies je voor NHG en wanneer niet?

Wanneer kies je voor NHG en wanneer niet?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt zekerheid én rentekorting. Maar een NHG-hypotheek is niet voor iedereen mogelijk of voordelig. Wij zetten de afwegingen voor ‘wel of geen NHG’ op een rij.

NHG-kostengrens

Dit jaar kun je voor een huis met een waarde tot 310.000 euro een NHG-hypotheek afsluiten. Bij energiebesparende maatregelen is de kostengrens hoger, namelijk 328.600 euro.

Om de garantie toegankelijk te houden bij de gestegen huizenprijzen, gaat de NHG-grens in 2021 omhoog. Je kunt volgend jaar een NHG-hypotheek sluiten tot 325.000 euro of 344.500 euro bij energiebesparende maatregelen.

Extra zekerheid met NHG bij betalingsproblemen of restschuld

De Nationale Hypotheek Garantie biedt hulp bij betalingsproblemen. En mocht je onverhoopt met een restschuld komen te zitten, dan kan deze onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Extra zekerheid is in de huidige tijd geen overbodige luxe. In deze verhitte huizenmarkt wordt namelijk vaker meer geboden dan de vraagprijs en maximaal gefinancierd. Daarnaast is door de coronacrisis meer onzekerheid over werk en inkomen ontstaan.

Ouderen, ondernemers en flexwerkers komen met NHG eerder in aanmerking voor een hypotheek

De extra zekerheid van de garantie zorgt er ook voor dat banken eerder bereid zijn een hypotheek te verstrekken. De hypotheekmogelijkheden van ondernemers, flexwerkers en ouderen zijn hierdoor toegenomen.

Eenmalige extra kosten voor NHG (niet financierbaar)

Voor NHG betaal je eenmalig 0,7% van de hypotheeksom. Dit is maximaal € 2.170 in 2020 en € 2.275,- in 2021. Dit bedrag is, net als andere afsluitkosten, eenmalig aftrekbaar.

Omdat je niet meer mag lenen dan de woningwaarde, betaal je deze kosten uit eigen zak.

Rentekorting met NHG

De kosten die je maakt voor NHG, worden (deels) gecompenseerd door de rentekorting. Door de zekerheid die de garantie biedt, rekenen banken een lagere hypotheekrente. Bereken hier de hypotheekrente met en zonder NHG.

Kies je nu voor NHG en verhuis je later naar een huis met een koopsom boven de kostengrens, dan kun je de NHG-hypotheek niet meenemen. Mogelijk heb je de kosten nog niet terugverdiend met het rentevoordeel.

Wel of geen NHG is ook afhankelijk van jouw toekomstplannen. Ben je van plan snel weer te gaan verhuizen, dan is NHG mogelijk minder voordelig.

Oversluiten naar NHG in 2021 moeilijker

De garantie is primair bedoeld voor kwetsbare groepen. In 2021 wordt daarom het beleid voor oversluiten van niet-NHG naar NHG aangescherpt. Huizenbezitters met een lage hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, die enkel voor NHG kiezen vanwege de rentekorting, komen minder snel in aanmerking voor de garantie. De precieze invulling van deze aanscherping wordt later bekend gemaakt.

Het kan interessant zijn om dit jaar nog NHG toe te voegen als je gaat oversluiten.

Benieuwd of NHG de beste keuze is voor jouw hypotheek? Een hypotheekadviseur van NBG werkt graag het beste voorstel voor je uit.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Thomas Kramer - Hypotheekadviseur
Jan Willem Verploegh - Hypotheekadviseur
Manouk van de Winkel - Hypotheekadviseur
+79