Home Nieuws Vrijwel alle huizenbezitters ‘virtueel op winst’

Vrijwel alle huizenbezitters ‘virtueel op winst’

Vrijwel alle huizenbezitters staan nu ‘virtueel op winst’. In welke mate uw huis in waarde is gestegen wordt grotendeels bepaalt door waar en wanneer u gekocht heeft.

Alle huizenbezitters ‘virtueel op winst’

De huizenprijs is momenteel overal hoger dan in 2008. Dit was de vorige piek van de huizenmarkt. Het onderzoeksbureau Calcasa concludeert daaruit dat vrijwel alle huizenbezitters momenteel ‘virtueel op winst’ staan.

Door de historisch lage hypotheekrente en beperkt woningaanbod, is de huizenprijs de laatste jaren explosief gestegen. De verwachting is dat deze situatie in 2019 niet verandert.

In welke mate is uw huizenprijs gestegen?

In het meest recente kwartaalbericht over de huizenmarkt wordt ook ingegaan op wie nu het meeste en het minste winst hebben gemaakt.

Het meest winstgevende jaar om een huis te kopen

2008 was tot nu toe het slechtste jaar om een huis te kopen. Deze kopers betaalden relatief veel voor het huis, waarna de huizenmarkt ook nog eens inzakte. Inmiddels is de huizenprijs dusdanig hersteld dat ook deze huizenbezitters virtueel op winst staan. Gemiddeld € 54.000,-, aldus Calcasa.

Huizenbezitters die in 2013 een huis kochten hebben in korte tijd flink geprofiteerd van de snel stijgende huizenprijs. Tot nu toe hebben zij gemiddeld € 88.000,- winst gemaakt. Enkel bij huizenbezitters die voor 2004 een huis hebben gekocht is de huizenprijs meer gestegen.

De meest winstgevende plek om een huis te kopen

De huizenprijs in de randstadprovincies (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) is het hardst gestegen. Ook is er een duidelijk verschil tussen de grote steden en minder druk bevolkte gebieden.

  • Sinds 2013 is de huizenprijs in de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag het snelst gestegen.
  • Het herstel van de huizenmarkt is het traagst verlopen in Noord-Oost Groningen, Overijssel, Noord en Midden Limburg, Zuid-West Friesland en Zeeuws-Vlaanderen.

In de gemeenten Bloemendaal, Wassenaar, De Bilt, Waalre en Zeewolde is de gemiddelde huizenprijs het meeste gestegen. Dat komt omdat huizen daar ook het duurst zijn.

Leuk deze huizenmarktcijfers, maar wat kan ik ermee?

Voor huizenbezitters is het fijn om te weten dat hun bezit meer waard is geworden, het blijft echter een 'virtuele winst'. Totdat u besluit om actie te ondernemen. Lees hoe u de gestegen huizenprijs in uw voordeel kunt laten werken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
Bob Reijs - Hypotheekadviseur
Dominique Claassen - Hypotheekadviseur
+80

Plaats een reactie