Home Nieuws Verwachting voor hypotheekrente en huizenmarkt 2018

Verwachting voor hypotheekrente en huizenmarkt 2018

De hypotheekrente is laag en de huizenprijs stijgt. Goed nieuws voor huizenbezitters. Houden we dit in 2018? Lees onze verwachting voor hypotheek en wonen in 2018.

2018 start met een historisch lage hypotheekrente

Het afgelopen jaar heeft de hypotheekrente een nieuw laagterecord bereikt. Dit is opvallend omdat het jaar juist begon met een renteverhoging. De rentes van de verschillende maatschappijen liepen voor het eerst in jaren op. In de zomer bleven de tarieven stabiel om aan het einde van het jaar alsnog te dalen.

Per saldo was op het einde van het jaar de hypotheekrente iets lager dan aan het begin. 2018 starten we dus met een historisch lage rentestand. Dit biedt kansen voor huizenbezitter die willen aankopen of oversluiten.

Marktontwikkelingen en de hypotheekrente

Deze renteschommeling is voor een groot deel te verklaren door de ontwikkeling van de kapitaalmarkt (vraag en aanbod van vermogenstitels met een looptijd vanaf 2 jaar). Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente.

Bij economische groei stijgt deze marktrente. Is er sprake van onzekerheid of crisis dan stagneert of daalt de kapitaalmarktrente.

Daarnaast beinvloed de Europese Centrale Bank (ECB) de rente. Door leningen op te kopen pompt de centrale bank maandelijkse miljarden in de economie en wordt de rente laag gehouden. Lenen en geld uitgeven worden hierdoor aantrekkelijk. De ECB wil zo de economie stimuleren.

De keerzijde is dat spaarrente laag is en institutionele beleggers (o.a. pensioenfondsen) slechte resultaten halen.

Verwachting voor hypotheekrente in 2018

Het rentebeleid van de ECB heeft zijn vruchten afgeworpen. De economie draait inmiddels op volle toeren en daarmee is de economische crisis voorbij. De verwachting was daarom dat de centrale bank de crisismaatregelen zou terugdraaien.

Dit doet de ECB deels door het opkoopprogramma in 2018 stapsgewijs af te bouwen. De centrale bank wil ook in 2018 de rente drukken. Ondanks de economische groei, stijgen de prijzen in de Eurozone (inflatie) onvoldoende mee. Ook de beperkte loongroei en dure Euro ten opzichte van de Dollar is reden voor de ECB om geld in de economie te blijven pompen.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente laag blijft en mogelijk richting het einde van het jaar licht oploopt.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2018?

Met de blijvend lage hypotheekrente en economische groei, zijn opnieuw de ingrediënten voor een stijgende huizenmarkt aanwezig. Vorig jaar werd een recordaantal huizen verkocht en steeg ook de huizenprijs naar het niveau van voor de crisis.

De vraag naar koophuizen is zo groot, dat het huizenaanbod ruim wordt overstegen. De huizenmarkt vertoont hierdoor, zeker voor populaire huizen, zelfs tekenen van oververhitting. De huizenprijs zal daarom ook in 2018 verder stijgen, naar verwachting met 6% – 7%.

De stijging van de huizenmarkt heeft ook een keerzijde. Voor starters en doorstromers is hun droomhuis steeds vaker onbereikbaar. Zij kunnen in 2018 iets minder lenen. Daarnaast krijgen ze concurrentie van beleggers die huizen kopen voor de verhuur. Door het beperkte aanbod zal het aantal verkochte huizen in 2018 dalen.

Benieuwd naar uw mogelijkheden in 2018. Laat een adviseur bij NBG een hypotheek-berekening maken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jeroen Verbeek - Hypotheekadviseur
Gerard van der Steen - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie