Home Nieuws Veelgestelde vragen over de hypotheek in coronatijden

Veelgestelde vragen over de hypotheek in coronatijden

We beantwoorden de meest gestelde vragen over er de hypotheek in coronatijden. Kan ik nog een hypotheek sluiten en wat zijn de gevolgen voor de hypotheekrente en huizenmarkt?

Kan ik nog een hypotheek sluiten?

Ook in deze bijzondere tijd kunt u gewoon een hypotheek afsluiten. Sterker nog, de afgelopen 3 weken zijn er meer hypotheekaanvragen gedaan dan normaal. De licht oplopende hypotheekrente zorgt ervoor dat veel mensen nu in actie komen, met name voor oversluiten.

Een hypotheekaanvraag gaat bij NBG veelal digitaal. Hier ondersteunen we u volledig in, onder andere met een persoonlijk klantportaal. Onze hypotheekadviseurs bieden naast de mogelijkheid van een bezoek aan huis, ook telefonisch hypotheekadvies. En met de toevoeging van beeldbellen kunt u nu live meekijken met de hypotheekadviseur.

Bij NBG werkt iedereen zoveel mogelijk thuis. Desondanks heeft dit niet voor vertraging bij hypotheekdossiers gezorgd.

Wat doet de hypotheekrente?

Het beeld van een oplopende hypotheekrente blijft voorlopig aanhouden. Geld lenen is duurder geworden omdat het kredietrisico toegenomen is. Bedrijven kunnen in de problemen komen, banken verwachten kredietverliezen en overheden steken zich dieper in de schulden.

Om deze oplopende schulden betaalbaar te houden probeert de Europese Centrale Bank de rentes te drukken. Een noodpakket van 750 miljard euro moet ervoor zorgen dat leningen beschikbaar en betaalbaar blijven.

Historisch gezien is de hypotheekrente nog altijd laag. Het is de vraag of we dergelijke lage rentes snel gaan terugzien. Geldverstrekkers zullen risico’s willen beperken door meer marge te rekenen. Het kan dus zinvol zijn om nu de hypotheek over te sluiten.

Wat zijn de gevolgen voor de huizenmarkt?

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning bleef de afgelopen weken op peil. Deze kopers waren vaak al ver gevorderd in het aankooptraject. Het is niet ondenkbaar dat potentiële huizenkopers hun zoektocht naar een koophuis op een laag pitje zetten. Al is het maar omdat een bezichtiging momenteel lastig is

De vraag naar koopwoningen neemt naar verwachting tijdelijk af. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor onder andere starters om te kopen met minder concurrentie.

Het tekort aan koopwoningen is in Nederland dusdanig groot, dat een afnemende vraag niet direct invloed heeft op de huizenprijs. Naarmate de coronacrisis langer aanhoudt, wordt ook de economische schade groter. Een prijscorrectie is dan niet uitgesloten, bijvoorbeeld wanneer een deel van Nederland tijdelijk niet kan kopen door verlies van een baan of inkomen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Niels van den Dool - Hypotheekadviseur
Ronald Zoetmulder - Hypotheekadviseur
Rene Droste - Hypotheekadviseur
+79
Veelgestelde vragen over de hypotheek in coronatijden