Home Nieuws Slimme energiebespaartips voor dit najaar en winter

Slimme energiebespaartips voor dit najaar en winter

De zomer is voorbij en ook de eerste koude nachten hebben we al gehad. Dit betekent ook het begin van het ‘stookseizoen’, waarin we weer meer energie gaan verbruiken. Wij hebben een aantal energiebespaartips voor je. Besparen is dit najaar en winter belangrijker dan ooit, vanwege de hoge energieprijzen.

Isoleer je woning

De meest voor de hand liggende tip om te besparen op je energierekening is het isoleren van je woning. Dit hoeft geen weken durende verbouwing te worden. Zo kan de vloer meestal al vanuit de kruipruimte geïsoleerd worden. Het plaatsen van HR++ glas of triple glas wordt van buitenaf gedaan, waardoor er niet veel van je gevraagd wordt. Verder is er nog isolatie van de spouwmuren, het dak en de gevel. Gespecialiseerde bedrijven doen dit al binnen 1 of enkele dagen.

Zet je thermostaat lager

Met deze koudere dagen zijn we eerder geneigd de thermostaat een graadje hoger te zetten. Toch is dit echt niet altijd nodig. Je lichaam went namelijk aan een lagere temperatuur. Ook een dekentje of een trui kunnen een prima oplossing zijn om jezelf warm te houden.

Een andere tip die hier heel goed bij aansluit is om alleen te stoken in de ruimtes waar je regelmatig aanwezig bent. Je verwarming dichtdraaien in ruimtes waar je niet komt, kan een flinke besparing opleveren.

Daarnaast is het ook nog goed om enige tijd voordat je gaat slapen de thermostaat al lager te zetten. Het blijft namelijk nog wel een tijdje warm in de kamer.

Maak gebruik van ledlampen

Ledlampen zijn een stuk zuiniger dan gloei- of halogeenlampen. Een ledlamp gebruikt namelijk gemiddeld zo’n 85% minder stroom dan een halogeenlamp en zelfs 90% minder dan een gloeilamp.

Voorkom sluip gebruik

Er zijn veel apparaten in huis die ondanks dat ze uit staan toch stroom gebruiken. Zo wordt de televisie vaak op stand-by stand gezet en opladers in het stopcontact gelaten. Dit zijn dus onnodige stroomverbruikers. Het stroomverbruik hiervan is dan wel relatief laag, toch kan het al snel oplopen. Elke watt sluipverbruik kost je namelijk 2 euro per jaar. Het is daarom raadzaam al je apparaten volledig uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen.

Gebruik tochtstrips

Veel tocht trekt door naden en kieren in je huis. Het zorgt voor kou en extra energieverbruik. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor, namelijk tochtstrips. Deze maken de naden en kieren in je huis dicht. Dit voorkomt ook nog eens dat je je thermostaat onnodig een standje hoger zet.

De besparing door gebruik te maken van tochtstrips is flink. Voor een gemiddelde hoekwoning of een 2-onder-1-kap woning scheelt het zo’n 70 kubieke meter gas op jaarbasis. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van 70 euro. Wanneer je hierdoor ook nog eens de thermostaat een standje lager kunt zetten bespaar je nog eens 130 euro. Dit is dus een besparing van 200 euro per jaar.

Waterbesparende douchekop

Er wordt van een waterbesparende douchekop vaak gedacht dat deze niet comfortabel is. Dit hoeft niet zo te zijn en het verbruik is een stuk minder. Een waterbesparende douchekop laat enkel minder water door. Zo kun je tot wel 200 euro aan water- en energiekosten per jaar besparen.

Het verduurzamen van je woning kun je vaak voordelig financieren met je hypotheek. Een hypotheekadviseur van NBG kan voor jou de meest voordelige financiering berekenen. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marcel van den Brand
Claudia Admiraal - Hypotheekadviseur|
+80
Slimme energiebespaartips voor dit najaar en winter