Home Nieuws Op zoek naar de laagste hypotheekrente?

Op zoek naar de laagste hypotheekrente?

Veel mensen zijn op zoek naar de bank met de laagste hypotheekrente. Waar ú de laagste rente krijgt, verschilt echter per persoon.
 
Banken werken namelijk met een stelstel van opslagen en kortingen om uw hypotheekrente te bepalen. Dit betekent dat uw persoonlijke situatie en de keuzes die u maakt voor uw hypotheek, bepalen welke bank voor u de laagste hypotheekrente heeft.

6 tips om de laagste hypotheekrente te krijgen

1. Let op uw hypotheek in verhouding tot de woningwaarde

Hoe lager de hypotheek namelijk is in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Banken werken met risicoklassen om de korting op de hypotheekrente te bepalen. Bij Rabobank scheelt dit bijvoorbeeld 0,2% zodra hypotheek onder 90% van de woningwaarde komt. Aflossen op uw bestaande hypotheek of een gestegen woningwaarde werken dus in uw voordeel.

2. Neem een NHG-hypotheek bij 100% financiering

Bovenstaande risicoklassen gelden niet bij een NHG-hypotheek. U betaalt dezelfde rente, ongeacht de verhouding tussen hypotheek en woningwaarde. Door de garantie van NHG zijn banken bereid korting te geven op de hypotheekrente. Bij maximale financiering (100%) is de NHG-rente vaak goedkoper.

Let op: voor NHG betaalt u wel eenmalig een borgtochtprovisie. Uw hypotheekadviseur rekent graag het rentevoordeel voor u uit.

3. Kies voor een annuïtaire of lineaire hypotheek

Banken rekenen een opslag op de hypotheekrente als u niet structureel aflost. Voor de laagste hypotheekrente kiest u dus voor annuïtair of lineair aflossen. Bereken hier het verschil tussen wel of niet structureel aflossen.

4. Komt u in aanmerking voor een huisbankkorting?

Een aantal geldverstrekkers hanteren een zogenoemde huisbankkorting. U krijgt dan een lagere hypotheekrente als u ook een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank heeft lopen.

5. Koop een duurzaam huis of neem energiebesparende maatregelen

Koopt u een duurzaam huis of neemt u energiebesparende maatregelen, dan komt u in aanmerking voor korting op de hypotheekrente. Op deze manier willen banken verduurzaming van woningen stimuleren. Let daarbij goed op welke duurzaamheidseisen de bank stelt.

6. Overweeg een budgethypotheek met beperktere voorwaarden

Een budgethypotheek is een normale hypotheek, maar met minder ruime voorwaarden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een beperkte geldigheid van de hypotheekofferte. Het risico ligt meer bij u, waardoor de bank een lagere hypotheekrente aanbiedt.

U weet nu welke factoren bepalen of u de laagste hypotheekrente krijgt. Heeft u hulp nodig bij het vinden van úw beste aanbod? Neem contact op met ons, wij helpen u graag verder.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

|
Erik Nijssen - Hypotheekadviseur
+78
Op zoek naar de laagste hypotheekrente?