Home Nieuws Maatregelen prinsjesdag: gevolgen voor uw portemonnee in 2020

Maatregelen prinsjesdag: gevolgen voor uw portemonnee in 2020

Op Prinsjesdag heeft het Kabinet de plannen voor 2020 bekend gemaakt. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die huishoudens gaan merken in hun portemonnee.

Inkomen

Het kabinet wil werken lonender maken. Met de volgende maatregelen gaan Nederlander meer overhouden van het inkomen dat binnenkomt.

Tweeschijvenstel versneld ingevoerd

Het twee schijvenstelsel voor de inkomstenbelasting wordt versneld ingevoerd. Vanaf 2020 gelden nog maar twee belastingschijven voor niet AOW-gerechtigden, met de volgende tarieven:

 • Schijf 1: belastbaar inkomen tot en met € 68.507,- met een tarief van 37,35% .
 • Schijf 2: belastbaar inkomen meer dan  € 68.507,- met een tarief van 49,50%.

Voor AOW-gerechtigd blijft er sprake van drie belastingschijven, met de volgende tarieven

 • Schijf 1: belastbaar inkomen tot en met € 34.712,- met een tarief van 19,45%.
 • Schijf 2: belastbaar inkomen van € 34.713,- tot en met € 68.507,- met een tarief van 37,35%.
 • Schijf 3: belastbaar inkomen meer dan  € 68.507,- met een tarief van 49,50%.

Wel of niet AOW-gerechtigd, voor veel Nederlanders is het Belastingtarief in 2020 lager.

Hogere korting op belasting

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting gaan in 2020 omhoog. Hierdoor daalt het bedrag waarover u inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen betaalt. De maatregel pakt voor lage inkomens het meest voordelig uit, omdat beide kortingen inkomensafhankelijk zijn.

Minder belastingvoordeel voor ZZP’ers

Het belastingvoordeel voor ZZP’ers gaat omlaag. Nu hoeven zij over € 7.280,- winst geen belasting te betalen. Dit wordt in 10 jaar verlaagd naar € 5.000,-.

Huis en hypotheek

Wonen kreeg op Prinsjesdag extra aandacht. Het Kabinet neemt een aantal maatregelen om knelpunten op de huizenmarkt op te lossen.

Starters helpen

Het Kabinet wil het kopen van een eerste huis makkelijker maken. In de nieuwe plannen hoeven starters geen overdrachtsbelasting te betalen. nu is dit voor alle huizenkopers 2% van de koopsom.

Het kopen van een tweede huis als belegging wordt juist minder aantrekkelijk door een hogere overdrachtsbelasting. Het Kabinet denkt aan 6% van de koopsom. Deze beleggers azen vaak op dezelfde huizen als starters.  

Nieuwbouw stimuleren

Het Kabinet maakt extra geld vrij om nieuwbouw te stimuleren.

 • De grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen) krijgen 1 miljard zodat er sneller gebouwd kan worden.
 • Woningcorporaties krijgen een korting van 1 miljard op de verhuurdersheffing, zodat meer geld overblijft voor nieuwbouw en verduurzaming.

Scheefwonen aanpakken

De inkomensgrenzen voor sociale huur wijzigen. De grens voor meerpersoonshuishoudens stijgt naar € 42.000,- en voor eenpersoonshuishoudens daalt de grens naar € 35.000,-.

Wie meer verdient en nu in een sociale huurwoning woont, kan een extra huurverhoging verwachten. Het zou gaan om 50 euro tot 100 euro per maand extra, totdat de maximale huur van € 720,- bereikt is. Dit moet scheefwonen tegengaan.

De hypotheekrenteaftrek sneller omlaag

De versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek is vorige Prinsjesdag al aangekondigd. In 2020 gaan we dit voor het eerst merken. De maximale aftrek gaat van 49% naar 46%. De maximale hypotheekrenteaftrek wordt stapsgewijs verlaagd naar 36,93% in 2023. Lees meer over de gevolgen (met rekenvoorbeeld)

Oversluiten naar NHG minder makkelijk

Het wordt in 2020 minder makkelijk om een hypotheek over te sluiten naar NHG. Vanaf volgend jaar bepaalt de woningwaarde namelijk of u binnen de kostengrens van de garantie valt. Nu is dit de (vaak lagere) hypotheeksom.

Heeft u naar aanleiding van deze maatregelen vragen over uw hypotheek. Stel ze gerust aan een hypotheekadviseur.

Overige maatregelen Prinsjesdag

Zorgverzekering

 • De zorgverzekering wordt naar verwachting iets duurder. Het Kabinet houdt rekening met een premiestijging van in totaal € 37,- in 2020.
 • Daar staat tegenover dat ook de zorgtoeslag volgend jaar stijgt. Voor gezinnen met € 95,- en voor alleenstaanden met € 67,-.

Energierekening

 • De energierekening daalt in 2020. Door een verlaging van de energiebelasting is betaalt een gemiddeld gezin 100 euro minder.
 • Het Kabinet gaat gas zwaarder belasten dan elektriciteit. Dit moet Nederlanders stimuleren te verduurzamen.

Elektrisch rijden

 • Het belastingvoordeel bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto blijft. Tot 2025 hoeft u geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen.
 • Voor zakelijke rijders die een nieuwe elektrische auto kopen gaat de bijtelling in 2020 van 4% naar 8%.

Het Kabinet heeft ook plannen om spaarders tegemoet te komen. Vanaf 2022 wordt spaargeld mogelijk grotendeels belastingvrij.

Hier vindt u alle Prinsjesdagstukken aangeboden op 17 september 2019.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Niels van den Dool - Hypotheekadviseur
Paul Willemsen - Hypotheekadviseur
+80

Plaats een reactie