Home Nieuws Laat de gestegen huizenprijs in uw voordeel werken

Laat de gestegen huizenprijs in uw voordeel werken

De huizenprijs stijgt explosief. Of u nu wel of geen verhuisplannen heeft; zo laat u de gestegen huizenprijs in uw voordeel werken.

Met een gemiddelde prijsstijging van 9% was 2018 een nieuw recordjaar voor de huizenmarkt. De lage hypotheekrente in combinatie met een beperkt huizenaanbod, maakt dat de huizenprijs explosief stijgt. Zo laat u de gestegen huizenprijs in uw voordeel werken.

Huizenbezitters zonder verhuisplannen

Voor huizenbezitters zonder verhuisplannen, zit de prijsstijging ‘in de stenen’. Oftewel daar koopt u niets voor. Toch wel!

  • Het is mogelijk om de gestegen huizenprijs contant te maken door uw hypotheek te verhogen. En met een omkeer- of verzilverhypotheek kunt u de overwaarde uit uw huis halen, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen. Lees op welke manieren u de overwaarde kunt opnemen.
  • De gestegen overwaarde geeft u meer financiële armslag. Door uw hypotheek te verhogen kunt u bijvoorbeeld een verbouwing (mede) financieren. Maar denk ook eens aan energiebesparende maatregelen.
  • Door aflossen, maar ook door gestegen huizenprijs komt u mogelijk in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde kan namelijk een rentekorting opleveren, op het moment dat u in een lagere risicoklasse komt.
  • Vermogende huizenbezitters kunnen overwegen om een pand te kopen voor verhuur. Afhankelijk van de overwaarde kunnen zij dit (deels) financieren met een hypotheek. Deze markt van particuliere beleggers groeit snel nu de spaarrente laag is.

Genoeg redenen om weer eens een gesprek in te plannen met uw hypotheekadviseur.

Huizenbezitters die willen verhuizen

De gestegen huizenprijs geeft doorstromers een mooie uitgangpositie op de huizenmarkt. Zij verkopen de oude woning in veel gevallen met overwaarde. Met de opgebouwde overwaarde kunnen doorstromers kiezen voor lagere woonlasten of een duurder huis. Daarbij kunnen ze gebruik maken van een aantal interessante hypotheek-oplossingen:

  • Met een hypotheek van voor 1 januari 2013 blijft u de mogelijkheid houden de nieuwe woning (deels) aflossingsvrij te financieren.
  • Een overbruggingshypotheek kan u helpen als u tijdelijk 2 woningen heeft.
  • Door de recent verruimde NHG-hypotheeknormen kunnen ouderen en ondernemers hun verhuisplannen eerder realiseren.

Verhuisplannen? Laat een hypotheekadviseur uw mogelijkheden berekenen.

Starters die een eerste woning kopen

Starters hebben het lastig op de huizenmarkt. Op dit moment wordt slechts 1 op de 5 hypotheken gebruikt voor de aankoop van een eerste woning. Starters hebben moeite om een koophuis te financieren. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • De hypotheeknormen zijn de afgelopen jaren aangescherpt en ook speelt een studieschuld hen vaak parten.
  • Starters kunnen minder eigen geld inbrengen voor de aankoop en hebben geen overwaarde om te verzilveren.
  • Er is een tekort aan geschikte woningen. Voor de woningen die in de verkoop komen  moet flink worden opgeboden. Starters krijgen daarbij concurrentie van investeerders die woningen opkopen voor verhuur.

Starters kloppen daarom vaker aan bij ouders voor hulp bij de hypotheek. Lees ook deze tips voor starters op de huizenmarkt.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
Chantal Beckers-Pol - Hypotheekadviseur
Paul Willemsen - Hypotheekadviseur
+78