Home Nieuws Huizenzoeker krijgt lucht: afkoeling huizenmarkt en dalende rentes

Huizenzoeker krijgt lucht: afkoeling huizenmarkt en dalende rentes

De huizenmarkt is iets afgekoeld en de hypotheekrente licht gedaald. Dit geeft huizenzoekers wat meer lucht. Nu is misschien wel hét moment om een huis te kopen.

Huizenmarkt koelt af

Sinds begin 2022 is gemiddelde huizenprijs steeds wat minder hard gestegen. Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek.

Huizenzoeker krijgt lucht

Ook staan er weer meer huizen te koop. De Krapte-indicator van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staat nu op 2,1. Dit betekent dat huizenzoekers gemiddeld kunnen kiezen uit ruim 2 koophuizen. Ter vergelijking, een jaar geleden was dit nog 1,4.

Daarnaast melden makelaars dat koophuizen gemiddeld minder bezichtigingen krijgen. Ook wordt er minder vaak overboden voor een koophuis. Kopers hebben dus minder concurrentie.

Dit zijn allemaal tekenen dat de huizenmarkt is afgekoeld, wat in het voordeel van de koper is.

Daling van de huizenprijzen wordt niet verwacht

Met een mogelijk lichte recessie op komst, wordt al snel gedacht een daling van de huizenprijzen. Dit hebben we immers ook meegemaakt tijdens de kredietcrisis van 2008. Anders dan toen, verwachten economen dat de werkloosheid dit keer laag blijft. Wie een baan heeft kan dus blijven kopen. Een prijsdaling wordt daarom niet verwacht.

Bij een diepe recessie is een tijdelijke daling van de huizenprijzen echter niet uitgesloten.

Hypotheekrente daalt licht

Na een maandenlange stijging lijkt de hypotheekrente nu te stabiliseren. Een aantal geldverstrekkers hebben hun tarieven zelfs al weer verlaagd. Wat is er aan de hand?

Door de toegenomen onzekerheid zijn beleggers voorzichtiger geworden. De afgelopen 2 maanden is hierdoor de kapitaalmarktrente gedaald. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrentes.

De hypotheekrente daalt momenteel minder hard dan bovengenoemde marktrente. Er is dus nog ruimte voor een verdere rentedaling. Op een gegeven moment zullen geldverstrekkers wel in beweging moeten komen.

Ook dit is in het voordeel van de koper. Niet alleen wordt het voordeliger om een huis te financieren. Ook kun je rustig op zoek naar koophuis, zonder bang te zijn voor hogere maandlasten.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden of heb je een woning op het oog? De adviseurs van NBG helpen je graag bij het kopen van een woning. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Dominique Claassen - Hypotheekadviseur
Ronald Zoetmulder - Hypotheekadviseur
Jeroen van Grinsven - Hypotheekadviseur
+80
afkoeling huizenmarkt en dalende rente