Home Nieuws Hoe kan ik mijn overwaarde goed besteden?

Hoe kan ik mijn overwaarde goed besteden?

Door de stijgende huizenprijzen is je woning nu wellicht meer waarde dan de hypotheeksom. Je hebt dan overwaarde

Stel je hypotheek is €400.000,- en je woningwaarde is gestegen naar €475.000,-, dan is je overwaarde €75.000,-. Maar wat kun je ermee?

“Meer dan je denkt”, zegt Erik van Riet, hypotheekadviseur bij NBG. Hij geeft 4 tips om je overwaarde goed te besteden.

1. Het verbeteren of verduurzamen van je woning.

Je kunt je overwaarde gebruiken om je woning te verbeteren of te verduurzamen. Erik vertelt waarom dit zo populair is.

“Een verbouwing zorgt allereerst voor meer wooncomfort waar je direct van kunt genieten. Daarnaast is het door de stijgende energieprijzen een goed idee om te verduurzamen. Energiebesparende maatregelen zorgen direct voor lagere maandlasten.”

Ook is het denkbaar dat de woningmarkt verandert en dat huizen over een aantal jaren minder makkelijk verkocht worden. Met een slecht onderhouden of niet duurzame woning, is dat nog eens extra het geval. Een investering in je woning draagt volgens Erik bij aan de woningwaarde.

2. Het aanvullen van je inkomen of grote uitgave doen

De tweede tip die Erik geeft is om je overwaarde te gebruiken voor het aanvullen van het inkomen of om een grote uitgave te doen. Zeker wanneer je een kleiner pensioeninkomen hebt, kan het interessant zijn om geld uit de stenen van je huis te halen.

Erik tipt Woonfonds als één van de weinige geldverstrekkers die een Krediethypotheek aanbiedt. “Naar behoefte kun je geld opnemen uit de overwaarde om het inkomen aan te vullen. De overwaarde moet dan wel voldoende zijn, net als je financiële middelen”.

3. Het besparen van je erfbelasting

Je kunt de overwaarde van je huis ook gebruiken om erfbelasting te besparen. Erik legt uit hoe dit werkt:

“Er zijn nogal wat ouderen die in een vrij groot huis wonen met veel overwaarde. Wanneer de langstlevende partner komt te overlijden, krijgen de erfgenamen te maken met erfbelasting. Wanneer je de overwaarde opneemt kun je al schenkingen doen ‘met de warme hand’. Hiermee bespaar je voor je kinderen erfbelasting”

4. Van kopen naar huren

De vierde tip is om je overwaarde te gebruiken voor het overgaan van koop naar huur.

“Als je geen erfgenamen hebt die de woning erven, kun je in het grote huis blijven wonen. Je kunt er ook voor kiezen om kleiner te gaan wonen en te gaan huren” vertelt Erik. “Op dat moment heb je je overwaarde direct beschikbaar waar je de huurlasten helemaal of deels van kunt betalen. Het is wel goed om hierbij op te letten. De overwaarde hoort op dat moment bij je vermogen waar je dus mogelijk belasting over gaat betalen”.

Schroom niet om van je overwaarde te gaan genieten. Neem contact op met Erik of één van onze andere adviseurs voor het beste advies. De kosten van het vrijblijvende eerste gesprek is voor onze rekening.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jasper Stoker - Hypotheekadviseur
Engin Akcatepe - Hypotheekadviseur||erkend-financieel-adviseur
Leonie Arnold - Hypotheekadviseur
+79