Home Nieuws Fors lagere hypotheek door private leasecontract in 2022

Fors lagere hypotheek door private leasecontract in 2022

Privé een auto leasen kan aantrekkelijk zijn. Je kunt direct rijden voor een vast maandbedrag en zonder onverwachte kosten. Wat veel mensen vergeten is dat een private leasecontract wordt geregistreerd bij BKR en zo invloed heeft op hoeveel hypotheek je kunt krijgen. In 2022 wordt die impact alleen maar groter.

Een ton minder hypotheek voor private leaserijders

Een private leasecontract had altijd al invloed op je leencapaciteit. Echter, tot dit jaar werd slechts 65% van de maandelijkse verplichting geregistreerd bij BKR. De overige 35% werden gezien als servicekosten.

Afgelopen Prinsjesdag is bekend gemaakt dat vanaf april 2022 het volledig private leasecontract voortaan wordt geregistreerd bij BKR. De impact hiervan wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeeld:

Stel het inkomen van jou is 50.000 euro en dat van je partner 22.000 euro. Jullie hebben een private leasecontract van 400 euro per maand met een looptijd van 48 maanden. Jullie willen een nieuwe hypotheek sluiten met een rente van 2%.

  • Vorig jaar konden jullie nog maximaal 297.500 euro lenen (BKR-registratie 65%)
  • Vanaf april 2022 is de maximale hypotheek 257.021 euro (BKR-registratie 100%)
  • Een verschil van 40.479 euro.

Maar wat als je geen private leasecontract had afgesloten? Dan zou de maximale hypotheek met bovenstaande gegevens een stuk hoger zijn, namelijk 356.240 euro. Een verschil van ruim 108.219 euro!

Denk goed na voordat je een private leasecontract sluit

Daarom nog maar eens ons advies om als je denkt aan het afsluiten, oversluiten of verhogen van een hypotheek, even geen private leasecontract af te sluiten. Private lease rijders kunnen hun hypotheekplannen mogelijk beter even uitstellen. Twijfel je over de mogelijkheden? Raadpleeg dan altijd eerst een hypotheekadviseur.

De oplettende lezer heeft gezien dat er een gat zit tussen 1 januari 2022 tot 1 april 2022. In deze tussenperiode kijken geldverstrekkers even niet naar de BKR-registratie. In plaats daarvan wordt met de werkelijke maandlast van het private leasecontract gerekend. In de praktijk zal de uitkomst niet veel verschillen van de situatie vanaf 1 april.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

+80
Fors lagere hypotheek door private leasecontract in 2022