Home Nieuws Dit betekent Prinsjesdag 2022 voor jouw portemonnee

Dit betekent Prinsjesdag 2022 voor jouw portemonnee

Het kabinet neemt ongekende maatregelen om de koopkracht van Nederlanders te ondersteunen. We hebben de Prinsjesdagstukken gelezen en bespreken de plannen die invloed hebben op jouw portemonnee.

Prijsplafond voor de energierekening

De meest in het oog springende maatregel is op het laatste moment nog toegevoegd aan de miljoenennota. Dit is een prijsplafond voor energierekening per 1 januari 2023.

Zoals het er nu voor staat, gaat tot een energieverbruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar, een maximum tarief gelden. Huishoudens betalen voor dit verbruik niet meer dan zo’n €1,50 euro voor een kuub gas en van €0,70 voor een kWh elektra.

Dit levert in 2023 naar verwachting een gemiddelde korting van €2.280,- op de energierekening op. Voor het verbruik boven het genoemde maximum, wordt wel de volle prijs betaald.

Naast het prijsplafond krijgen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, een energietoeslag van €1300,- via de gemeente.

Meer koopkrachtmaatregelen voor 2023

  • Het minimumloon en daaraan gekoppeld de bijstand en AOW, gaan volgend jaar met 10% omhoog.
  • De verlaging van de brandstofaccijns wordt verlengd, minimaal tot juni 2023. We betalen momenteel €0,17 per liter minder voor benzine en €0,11 minder voor diesel.
  • De zorgtoeslag gaat in 2023 eenmalig omhoog met €35,- per maand* en de huurtoeslag structureel met €17,- per maand. Daarnaast wordt het kindgebonden budget verhoogd en uitwonende studenten krijgen €165,- per maand extra bovenop de basisbeurs.

* in 2023 blijft het eigen risico bij de zorgverzekering gelijk. Het kabinet verwacht dat de gemiddelde zorgpremie stijgt van €126,- naar ongeveer €137,-.

Belastingplan: de belangrijkste wijzigingen voor 2023

De wijzigingen in het Belastingplan zijn erop gericht om werken meer te laten lonen en kleine spaarders te ontzien. Ondernemers gaan meer belasting betalen.

Box 1: inkomen

  • Het tarief voor de eerste belastingschijf wordt verlaagd met 0,14%. De inkomensgrens voor de eerste schijf wordt verhoogd naar €73.031,-.
  • De maximale arbeidskorting wordt verhoogd met €792,- en de maximale ouderenkorting met €109,-
  • Het kabinet gaat de zelfstandigenaftrek versneld afbouwen. Ook directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) gaan meer belasting betalen.

Box 3: vermogen

  • Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog naar €57.000 of €114.000 voor fiscale partners.
  • De vermogensbelasting gaat jaarlijks met 1% omhoog, naar 32% in 2023, 33% in 2024 en 34% in 2025*.

*Vanaf het Belastingjaar 2026 krijgen we een box 3-stelsel op basis van het werkelijke rendement op spaargeld, schulden en beleggingen. Om met name spaarders tegemoet te komen wordt in de tussenjaren (2023-2025) een nieuwe berekening box 3-inkomen toegepast, die meer in lijn is met werkelijke rendement. Hier lees je er meer over.

Prinsjesdag maatregelen voor (toekomstige) eigenwoningbezitters

De jubelton wordt afgeschaft

Tijdens de vorige Prinsjesdag is besloten om de jubelton af te schaffen. Nu is het nog mogelijk om €106.671,- belastingvrij te schenken voor de eigen woning aan personen tot 40 jaar. In 2023 is dit nog maar €28.947,-. Per 2024 vervalt de belastingvrije schenking voor de eigen woning helemaal.

Wie nog gebruik wil maken van ruime schenkingsvrijstelling (de jubelton)*, moet voor 31 december 2022 nog een schenking doen voor de eigen woning. Dit kan zijn voor aankoop, maar ook aflossing van de hypotheek of verbouwen en verduurzamen.

Je hebt dan nog 31 december 2023 om het niet benutte deel van de vrijstelling alsnog te schenken. De begunstigde moet de schenking uiterlijk 31 december 2024 hebben besteed.

*Wist je dat je overwaarde mag gebruiken voor een belastingvrije schenking. Een hypotheekadviseur van NBG kan je helpen om optimaal gebruik te maken van fiscaal vriendelijk schenken ‘met de warme hand’.

Hypotheekrenteaftrek verder omlaag

Ook al eerder besloten, is de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. In 2023 volgt hierin de laatste stap naar een maximale renteaftrek van 37,05%.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting gaat in 2023 omhoog voor woningbeleggers. Wie een woning koopt, welke niet als hoofdverblijf wordt gebruikt, betaalt volgend jaar 10,4% belasting in plaats van 8%. Dit hogere tarief geldt ook voor een vakantiehuis.

De startersvrijstelling voor personen tot 35 jaar blijft gehandhaafd. Door indexatie is de maximale woningprijs volgend jaar €440.000,-. Andere kopers betalen 2% overdrachtsbelasting.

Extra geld voor verduurzaming en nieuwbouw

Het kabinet trekt extra geld uit voor verduurzaming en nieuwbouw. In 2023 en 2024 gaat totaal 300 miljoen euro naar een Nationaal Isolatieprogramma. Vanaf volgend jaar gaat 10 jaar lang 100 miljoen euro naar gemeenten voor een Woningbouwimpuls.

Wet eerlijk koopproces

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening werkt aan een ‘Wet Eerlijk Koopproces’. Onderdeel daarvan is een biedlogboek waarmee inzicht wordt gegeven in het biedingsproces. Er komen nog regels aan, zodat dit overal hetzelfde wordt toegepast. Het biedlogboek is per 1 januari 2023 verplicht.

Dit jaar nog in actie komen?

Alle maatregelen voor de koopkracht ten spijt, het kabinet kan de gevolgen van de inflatie niet helemaal wegnemen. Gelukkig hebben eigenwoningbezitters diverse opties om te besparen.

De woning verduurzamen wordt steeds urgenter. De hypotheekadviseurs van NBG vertellen je graag van welke subsidies en ruime hypotheekmogelijkheden jij gebruik kunt maken. Misschien kunnen je maandlasten wel omlaag of kun je overwaarde gebruiken om je inkomen aan te vullen. Laat je nu vrijblijvend adviseren.

Ons advies is om hiermee niet te lang te wachten. Door stijgende hypotheekrentes en mogelijk strengere hypotheeknormen in 2023, wordt een hypotheek duurder en lastiger te krijgen. Dit geldt ook als je een huis wilt kopen, verbouwen, of je hypotheek oversluiten?

Weten wat de mogelijkheden voor jou zijn? Onze financieel adviseurs maken graag een berekening voor je.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

|
Jan Haaijer - Hypotheekadviseur
+79