Home Nieuws De hypotheekrente stijgt. Dit ga je ervan merken

De hypotheekrente stijgt. Dit ga je ervan merken

Vrijwel alle geldverstrekkers hebben inmiddels hun tarieven verhoogd, waaronder grote banken, zoals Rabobank, ABN AMRO en ING. De verwachting is dat de hypotheekrente de komende maanden verder oploopt.

Wat merken we van de stijgende rentes?

De afgelopen maanden zijn leningen met een lange looptijd schaarser en duurder geworden. Banken rekenen dit door aan klanten, onder andere in de hypotheekrente. Voor 2022 verwachten we dan ook dat de hypotheekrente licht oploopt.

De concurrentie tussen geldverstrekkers is overigens nog altijd groot. Dit zorgt voor een rem op de rentestijging.

Voor pensioenfondsen zijn de hogere marktrentes goed nieuws. Zij verstrekken juist leningen en krijgen hier een hogere vergoeding voor terug. Dit zal in 2022 zorgen voor een stijging van de dekkingsgraad.

Wie hoopt op een hogere spaarrente, moet geduld hebben. Dit is een graadmeter voor direct opneembare spaarrekeningen en kortlopende consumptieve kredieten is vooralsnog gelijk gebleven.

Hoe kun je anticiperen op de stijgende rente?

  • Staat je rente voor lange tijd vast staat, dan ben je beschermd tegen een rentestijging.
  • Loopt je rentevastperiode de komende jaren af, dan loop je het risico een hogere hypotheekrente te moeten betalen waardoor je maandlasten stijgen. Nu de hypotheek oversluiten is dan verstandig.
  • Daarnaast kan het zijn dat je nu een relatief hoge hypotheekrente betaalt. Dan is het altijd interessant om te onderzoeken of oversluiten loont. Vaak kun je namelijk besparen op je maandlasten.

Ben je benieuwd of oversluiten voor jou interessant is? Vraag hier een vrijblijvende oversluitindicatie aan.

Ook bij de hypotheek verhogen of overwaarde verzilveren kan het interessant zijn om nu in actie te komen. Onze adviseurs staan voor je klaar met persoonlijk advies voor elk financieel vraagstuk.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

De rente op de Europese kapitaalmarkt zit al een tijdje in de lift. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Inmiddels is deze langetermijnrente de nul-grens gepasseerd. Daarmee komt een einde aan een jarenlange periode van bijna onafgebroken negatieve rentes.

De kapitaalmarktrente stijgt door de wereldwijd oplopende inflatie. Dit dwingt centrale banken om in te grijpen en de economie af te koelen. Zo stopt de Europese Centrale Bank (ECB) in maart met de pandemiesteun. In de Verenigde Staten is men al een stap verder. Daar verhoogt de centrale bank, de Federal Reserve (Fed), dit jaar in drie stappen de beleidsrente.

Ondertussen neemt de druk op de ECB om de beleidsrente te verhogen en houden beleggers rekening met een verdere afbouw van stimuleringsmaatregelen. Dit stuwt de marktrente, en daarmee de hypotheekrente, verder omhoog.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Claudia Admiraal - Hypotheekadviseur|
Sander Zitter - Hypotheekadviseur
+80