Home Nieuws Boven de vraagprijs bieden? Zo doe je dat verstandig

Boven de vraagprijs bieden? Zo doe je dat verstandig

Op deze krappe huizenmarkt is overbieden eerder regel dan uitzondering. Makelaarsland berekende dat 62% van de huizen inmiddels boven de vraagprijs verkocht wordt. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend daarbij is dat het percentage verkopen boven de vraagprijs het hardst is gestegen buiten de Randstad.

Is overbieden wel verstandig? Wij vinden dat overbieden geen probleem hoeft te zijn, mits hiervoor financiële ruimte in de hypotheek of eigen vermogen is. Graag leggen wij in dit artikel uit hoe je verantwoord boven de vraagprijs kunt bieden en hoe NBG hierbij kan helpen.

Hoeveel ruimte heb je om te bieden boven de vraagprijs?

Bepaal eerst het bedrag dat je maximaal wilt gebruiken voor overbieden. Dit helpt je jouw grenzen te bewaken als de onderhandelingen in een stroomversnelling komen.

Neem wanneer je een woning op het oog hebt, direct contact op met NBG. Een hypotheekadviseur geeft je snel inzicht in je maandlasten en financiële mogelijkheden. Samen bepalen jullie de strategie om het huis vervolgens te kopen.

Deze regelingen geven meer ruimte om een hoger bod te doen

Om de starterspositie op de huizenmarkt te verbeteren, hoeven starters vanaf dit jaar veelal geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook is het nog altijd mogelijk om belastingvrij te schenken aan personen tot 40 jaar voor een huis of hypotheek.

Ook kun je meer dan de vraagprijs lenen als je een energiezuinig huis koopt of energiebesparende maatregelen neemt. Van deze regeling kan iedereen gebruik maken. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Overbieden is niet zonder zonder risico

Boven de vraagprijs bieden vergroot de kans op een restschuld. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dit kan natuurlijk omslaan. Je huis uiteindelijk weer verkopen met verlies is niet uitgesloten als je nu gaat overbieden.

Ook moet je ervoor waken dat je jezelf financieel klem zet met te hoge lasten en een groot deel van je volledige spaargeld in stenen. Wij adviseren je daarom altijd om een buffer aan te houden voor financiële tegenvallers.

Met ons hypotheekadvies op zak, kun je snel en met zekerheid bieden op jouw droomhuis. Vraag vrijblijvend om advies bij de aankoop van je eerste woning.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Ani Azatjan
Bauke Brederveld - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie

Boven de vraagprijs bieden? Zo doe je dat verstandig.