Home Nieuws Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: voor- en nadelen

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: voor- en nadelen

Veel oversluiters kiezen ervoor om hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. In maar liefst 60% van de hypotheekaanvragen voor oversluiten ging het om een (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Bij gepensioneerden ligt dit pecentage nog hoger. In deze groep kiest 90% voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Opvallend is ook het toegenomen aandeel volledig aflossingsvrije hypotheken.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

De belangrijkste reden waarom oversluiters graag hun aflossingsvrije hypotheek behouden is de lage maandlast. Omdat u niet structureel aflost, betaalt u alleen maandelijks rente. Daarbij profiteert u optimaal van de hypotheekrenteaftrek.

Omdat de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd, wordt het fiscale voordeel bij aflossingsvrij minder.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek moet wel bij u passen. Niet aflossen betekent namelijk dat uw hypotheekschuld hoog blijft. Op het einde van de looptijd van de hypotheek (vaak 30 jaar) kan dit een probleem worden. De resterende hypotheeksom moet dan terugbetaald of opnieuw gefinancierd worden. Mogelijk vraagt de bank u te starten met aflossen. Daarom is het belangrijk om nu te controleren of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

De rente voor een aflossingsvrije hypotheek is vaak wat hoger. Dit komt omdat banken een opslag rekenen als niet wordt afgelost. Over de totale looptijd bent u dus duurder uit met een aflossingsvrije hypotheek.

Nog iets om rekening mee te houden is dat de aflossingsvrije hypotheek oversluiten tegenwoordig aan regels gebonden is. Bij de meeste banken en onder NHG mag maar 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn.

Benieuwd wat voor u de beste keuze is en wat de mogelijkheden zijn om uw aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Een hypotheekadviseur van NBG zoekt dit graag voor u uit.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jeroen van Grinsven - Hypotheekadviseur
|
Ronald Zoetmulder - Hypotheekadviseur
+80
Aflossingsvrije hypotheek oversluiten: voor- en nadelen