Home Nieuws Woningmarkt in een stroomversnelling

Woningmarkt in een stroomversnelling

De woningmarkt zit in een stroomversnelling. De huizenprijs stijgt hierdoor sneller dan verwacht. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Hoe kunt u hier op anticiperen?

Progenose voor de woningmarkt

2016 kan wel eens het beste jaar voor de woningmarkt in 15 jaar worden. Onlangs stelde de economen van Rabobank hun prognose voor de woningmarkt bij:

  • Voor 2016 verwachten ze dat de gemiddelde stijging van de huizenprijs uitkomt op tussen 3,5% en 5,5%. Eerder was de verwachting nog 2,8%.
  • Voor 2017 wordt zelfs een prijsstijging van 5% tot 7% verwacht. Met 200.000 tot 220.000 verwachte transacties wordt dan het recordjaar van 2006 overtroffen.

De woningmarkt zit in een stroomversnelling door de aanhoudende lage hypotheekrente. Het financieren van een nieuwe woning is hierdoor erg aantrekkelijk. Door de positieve berichten over de woningmarkt groeit daarnaast het vertrouwen bij potentiële kopers. In 2016 zijn daarbij de hypotheeknormen voor het eerst in jaren weer iets ruimer geworden.

Profiteren van de huidige woningmarkt

Veel Nederlanders willen nu profiteren van de woningmarkt:

  • De woningmarkt verandert langzaam van een kopersmarkt in een verkopersmarkt. Het aanbod daalt en de prijs stijgt.
  • Nu de huizenprijs stijgt, komt bij een grote groep huizenbezitters de hypotheek boven water. Voor hen groeien de mogelijkheden om te kopen.
  • Een woning in de huidige markt is een aantrekkelijke investering op lange termijn, nu het rendement uit sparen laag is.

Nadelen van een 'booming' woningmarkt

Toch zitten er ook nadelen aan de huidige groei van de woningmarkt. In populaire steden staat de betaalbaarheid van woningen onder druk. Dit zorgt ook voor druk bij kopers. Zij voelen zich gedwongen snel beslissingen te nemen. Dat is geen goede combinatie met een hypotheek. Aan de andere kant zijn er landelijk grote verschillen. In krimpgebieden profiteren huizenbezitters nauwelijks van de prijsstijging.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jasper Stoker - Hypotheekadviseur
Marcel van den Brand
+78

Plaats een reactie