Home Nieuws Wat doet de hypotheekrente in 2017?

Wat doet de hypotheekrente in 2017?

Eind 2016 steeg de hypotheekrente voor het eerst in jaren. Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2017? We geven onze prognose.

De hypotheekrente stijgt

In november steeg de hypotheekrente voor het eerst sinds een lange tijd. Dit zorgde voor topdrukte bij hypotheekadviseurs en geldverstrekkers. Voor veel mensen was dit het moment om te kiezen voor oversluiten of haast te maken met de aankoop van een woning. Ook in december blijven geldverstrekkers hun tarieven verhogen en dus zal de drukte nog wel even aanhouden.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

Met het verhogen van de hypotheekrente reageren de geldverstrekkers op een stijging van de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor leningen met een lange looptijd zit sinds oktober in de lift. De rentestijging wordt vaak toegeschreven aan het ‘Trump-effect’. In werkelijkheid zorgt optimisme over economische groei al langer voor een opwaartse druk op de rentes.

Daar staat tegenover dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog steeds een neerwaartse druk uitoefent op de hypotheekrente. Door de beleidsrentes te verlagen en op grote schaal onaantrekkelijke leningen op te kopen, heeft de ECB de afgelopen jaren lenen aantrekkelijk gemaakt en sparen onaantrekkelijk. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen en de economie stimuleren.

De kapitaalmarktrente wordt echter sterk beïnvloed door de internationale handel. Zo kan het dat de belofte van Trump om meer te investeren in de binnenlandse economie en het voornemen van de FED om de beleidsrentes te verhogen, in Nederland zorgen voor een hogere hypotheekrente.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

De centrale bank streeft naar een inflatie van bijna 2%, maar deze stijging van het algeheel prijspeil wordt nog altijd niet gehaald. De ECB blijft daarom ook in 2017 geld in de Europese kapitaalmarkten pompen. Het opkoopprogramma is onlangs verlengd tot december volgend jaar. Wel gaat de geldkraan vanaf maart iets dicht.

De neerwaartse druk op de kapitaalmarktrente zal hierdoor in de loop van 2017 kleiner worden. Daarmee lijkt ook de bodem van de hypotheekrente bereikt. Wilt u de lage hypotheekrente van dit moment graag vastleggen? Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend uw mogelijkheden bekijken.

Dit betekent niet dat de hypotheekrente vanaf nu omhoog schiet. Deze is nog steeds historisch laag. Bij verder economisch herstel zal ook de hypotheekrente verder stijgen. Onzekerheid, bijvoorbeeld over de gevolgen van een Italiaanse bankencrisis en de feitelijke Brexit, blijven ook volgend jaar boven de markt hangen. Dit kan de huidige positieve stemming doen omslaan.

Ontwikkelingen voor sparen en geld lenen

Ook de spaarrente daalde dit jaar naar een nieuw dieptepunt. Rekening houdend met de inflatie en vermogensrendementsheffing kan uw spaargeld zelfs minder waard worden. Nu de hypotheekrente stijgt, wordt ook gekeken naar de spaarrente.

Voor een stijging van een spaarrente moet de Europese economie verder aantrekken. Pas dan zullen ook de geldmarktrente en de beleidsrentes van de centrale bank stijgen. Lees hier waarom de spaarrente niet direct stijgt met de hypotheekrente.

Consumptieve kredieten zijn ook goedkoper geworden. Niet alleen daalde de rente voor geld lenen, ook de voorwaarden zijn verbeterd. Het blijft dus aantrekkelijk om bijvoorbeeld een verbouwing of restschuld te financieren een consumptief krediet.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Martien de Graaf - Hypotheekadviseur
Arjen Sietsma - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie