Home Nieuws Wat bracht 2020 ons en wat verwachten we van 2021?

Wat bracht 2020 ons en wat verwachten we van 2021?

Het jaar 2020 verliep anders dan we hadden verwacht. Ondanks de negatieve effecten van de coronacrisis zagen wij ook positieve veranderingen. Wij vertellen je in dit artikel graag meer over hoe wij 2020 ervaren hebben en wat wij verwachten van 2021.

De coronacrisis bracht ook positieve veranderingen

2020 werd bepaald door de coronacrisis en ook het komende jaar zal dit nog een enorme impact hebben op de samenleving. De crisis bracht ook verschillende positieve ontwikkelingen met zich mee. Versneld innoveren en nóg beter samenwerken werd nog belangrijker. Samen de schouders eronder zetten.

Ook bij NBG zagen we dit terug. Binnen enkele dagen liepen de werkzaamheden vanuit thuis als vanouds door en werden alle lopende dossiers versneld opgepakt.

De adviesgesprekken die eerder bij de klant thuis plaats vonden werden direct met (beeld)bellen opgepakt. Het is mooi om te zien hoe iedereen, ook op afstand, voor elkaar klaar bleef staan.

Thuiswerken, videobellen en online je zaken regelen zullen nog wel even blijven. Wat niet verandert, is dat wij alles op alles blijven zetten om onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn.

Oversluiten en verbouwen was in trek

Door de coronacrisis steeg voor het eerst in jaren de hypotheekrente. In de eerste weken van de lockdown besloten daarom veel huizenbezitters om hun hypotheek over te sluiten en zo de lage rente vast te zetten.

Ook ging Nederland dit jaar massaal verbouwen. Dit was niet alleen te merken aan de containers en het gehamer in de straat, ook zagen we een flinke stijging in het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing.

De verwachte coronadip op de huizenmarkt bleef uit. Naar verwachting stijgen de huizenprijzen dit jaar met zeven tot acht procent.

Wat zijn de vooruitzichten voor volgend jaar?

De hypotheekrente is na de zomer weer gaan dalen en zit inmiddels weer op het niveau van voor de coronacrisis. Ook in 2021 blijven de centrale banken de rentes drukken om de economie te ondersteunen.

Over de huizenmarkt zijn de economen minder eensgezind. Volgend jaar zullen er, naar verwachting, minder huizen worden verkocht dan dit jaar. Maar wat doen de huizenprijzen? De voorspellingen lopen uiteen van een stijging van 5,5% (Rabobank), stabilisatie (ABN AMRO) en een lichte daling (ING). Zelf verwachten we een lichte stijging omdat het tekort op de woningmarkt alleen maar groter wordt.

Er zit ook een nadeel aan een woningmarkt die het goed blijft doen. De betaalbaarheid van woningen komt verder onder druk te staan. De vraag is of de verruiming van de hypotheeknormen in 2021 en afschaffen van de overdrachtsbelasting voor jonge kopers voldoende zijn om de huizenprijsstijging bij te houden.

NBG maakt het rond voor jou

Het aantal consumenten dat niet geholpen kan worden met een standaard hypotheekoplossing groeit de komende jaren verder. Door meer tijdelijke contracten, het stijgende aantal zzp’ers en flexwerkers, meer echtscheidingen en een toenemend aantal senioren biedt een standaard hypotheekoplossing vaak geen uitkomst.

Bij NBG hebben we de expertise in huis om klanten ook bij een meer complexe situatie van dienst te zijn. Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Door de gestegen huizenprijzen hebben ook veel huizenbezitters overwaarde. We helpen je graag om daar slim gebruik van maken, bijvoorbeeld om je woning toekomstbestendig te maken of als aanvulling op het pensioen.

NBG staat voor de combinatie van online en persoonlijk advies. In 2021 lanceren we onze nieuwe website waarmee we klanten nog beter kunnen informeren en ondersteunen. Een hypotheek volledig online afsluiten zal dan ook bij ons mogelijk zijn. Maar met de geruststelling dat persoonlijk advies altijd binnen 1 klik beschikbaar blijft.

Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en hopelijk voor ons allemaal volgend jaar weer een 'normaal' jaar met veel geluk en gezondheid!

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Ingrid Wichers-Zorge - Hypotheekadviseur
+80
Wat bracht 2020 ons en wat verwachten we van 2021?