Home Nieuws Waarom Thom en Lis kiezen voor verbouwen in plaats van verhuizen

Waarom Thom en Lis kiezen voor verbouwen in plaats van verhuizen

Door te verbouwen is het niet altijd nodig om te verhuizen, wat lastig is in deze huizenmarkt. Dit klantverhaal laat zien hoe verbouwen perspectief kan bieden aan jonge gezinnen.

Thom en Lis kochten 4 jaar geleden hun eerste huis in Eindhoven. 9 maanden geleden werden ze de gelukkige ouders van zoontje Mace. Zoals elk jong gezin zitten ze vol plannen voor de toekomst. Daarbij kwam ook groter wonen ter sprake.

Met de vraag ‘kunnen we verhuizen’ maakten ze een afspraak met een financieel adviseur van NBG. Al snel werd duidelijk dat verhuizen een fors hogere hypotheek zou betekenen. Om hun droomhuis te kopen zouden ze ongeveer 350.000 euro moeten lenen.

Met een maandlast van rond 1.400 euro zouden ze zich behoorlijk klem zetten en bleef er weinig over voor leuke dingen. Ook het vooruitzicht van fors te moeten overbieden, stond het jonge koppel tegen.

“De adviseur bracht ons op het spoor om het huis te verbouwen. Zo konden we de wens om groter te gaan wonen alsnog waarmaken.”

“Het plan is om de zolder om te bouwen tot extra kamer. Hiervoor laten we een dakkapel plaatsen en moet alles geïsoleerd worden. Daarna willen we alles netjes laten afwerken, bijvoorbeeld door de wanden laten stucen”, aldus Thom.

Verbouwen en toch lagere maandlasten

De wens was om het spaargeld te behouden als buffer. Gelukkig zijn er ruime mogelijkheden om een verbouwing te financieren met de hypotheek. Daarnaast hebben veel huizenbezitters overwaarde, maar dat bleek bij deze aanvraag niet eens nodig. Na taxatie zou de woningwaarde voldoende stijgen, zodat een simpele verhoging volstond.

“We hebben de verhoging gecombineerd met oversluiten van de hypotheek. We betaalden namelijk nog een oude rente van 2,3%. Deze ging naar 1,19%. Inclusief verbouwing zijn onze maandlasten nu zelfs gedaald!”

Lis: “De adviseur wees ons ook op ‘onbeperkt aflossen’. Mochten we namelijk in de toekomst een schenking ontvangen, dan zouden we direct flink kunnen aflossen. Hier zouden we zelf nooit aan gedacht hebben.”

Deze zomer is het project af

De nieuwe hypotheek en het verbouwingsdepot zijn inmiddels afgesloten. Vielen je nog zaken tegen of heb je nog tips?

Thom: “De aanvraag verliep snel. Achteraf zouden we iets meer tijd willen besteden aan de verbouwingsspecificatie. Daarin staat wat je wil verbouwen en hoeveel het kost. Idealiter zou je hiervoor meerdere offertes opvragen.

We hebben ons gebaseerd op rondvragen, online zoeken en vervolgens een schatting maken. Daarom zou ik adviseren om, als er financiële ruimte is, de kosten eerder te ruim in te schatten dan te laag.”

Lis: “Binnenkort wordt de dakkapel geplaatst. Ook hebben we de eerste facturen al ingediend bij de geldverstrekker. Dit gaat eenvoudig online en de facturen worden zelfs rechtstreeks aan de leverancier betaald. We hoorde dat niet alle geldverstrekkers zo soepel zijn. Ook hierin zijn we goed geadviseerd.”

“Deze zomer is het project af. Het zal een thuiswerkplek worden totdat er hopelijk een broertje of zusje bijkomt.”

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Gerard van der Steen - Hypotheekadviseur
Erik Nijssen - Hypotheekadviseur
+79
Waarom Thom en Lis kiezen voor verbouwen in plaats van verhuizen