Home Nieuws Verhuurhypotheek maakt een huis kopen om te verhuren toegankelijk

Verhuurhypotheek maakt een huis kopen om te verhuren toegankelijk

Wil je een huis kopen om te verhuren, dan kun je hier deels een hypotheek voor afsluiten. Lees meer over de mogelijkheden met een verhuurhypotheek.

Investeren in vastgoed voor meer mensen toegangkelijk

Met een beleggingspand lift je mee op de ontwikkeling van de huizenprijs. Als je daarnaast de woning verhuurt, ontvang je maandelijks inkomsten uit huur. Niet voor niets wint kopen om te verhuren aan populariteit. Diverse geldverstrekkers spelen hierop in met de verhuurhypotheek.

Een verhuurhypotheek maakt investeren in vastgoed voor meer mensen toegankelijk. Daarmee kun je een beleggingspand deels financieren en daarbij mag je het onderpand verhuren. Iets wat bij een reguliere hypotheek niet is toegestaan.

Hier moet je op letten bij een verhuurhypotheek

Je kunt een beleggingspand niet volledig financieren. Een verhuurhypotheek gaat tot 70% of 80% van de koopsom. Heb je overwaarde met jouw huidige woning, dan kun je dit gebruiken voor de financiering van een beleggingspand.

Een verhuurhypotheek is duurder dan een reguliere hypotheek. Dit komt omdat banken een opslag op de hypotheekrente rekenen. Hierdoor kan het interessant zijn om de verhuurhypotheek te combineren met een hogere hypotheek op jouw huis.

De maandlast van de verhuurhypotheek wordt getoetst met jouw inkomen. Daarbij mag ook het huurcontract (met de huurinkomsten) 1 op 1 worden meegenomen. Heb je nog geen huurcontract, dan kan een taxateur de verwachte huurinkomsten opgeven.

Eisen aan het beleggingspand

Naast eisen aan de verhuurhypotheek, kan de geldverstrekker ook eisen stellen aan het beleggingspand. Afhankelijk van de geldverstrekker, kunnen de volgende eisen worden gesteld:

  • Alleen voor verhuur in bepaalde steden.
  • Specifieke belegginspanden zijn uitgesloten, zoals bedrijfspanden, vakantie- en recreatiewoning en kamerverhuur.

Fiscale gevolgen en rechten en plichten

Het bezit van een tweede woning valt in box 3 en wordt belast als een belegging. De verhuurhypotheek mag je hierop in mindering brengen. Je betaalt dus minder belasting dan met een pand zonder hypotheek. De huurinkomsten tellen niet mee in box 3. Bij verhuur vervalt wel het recht op hypotheekrenteaftrek.

Vanaf 2021 geldt een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers. Wie een huis koopt maar er niet in gaan wonen betaalt niet 2%, maar 8% overdrachtsbelasting.

Informeer jezelf goed over de rechten en plichten bij verhuur. Je kunt bijvoorbeeld de maandelijkse huur niet in alle gevallen zelf bepalen. Je kunt ook een gespecialiseerd bureau inschakelen om de verhuur voor jou te regelen. Dit drukt, samen met de onderhoudskosten, op het rendement. Ook kan bewoning door huurders de waarde-ontwikkeling van het pand beïnvloeden.

Wil je een beleggingspand kopen? Laat een hypotheekadviseur van NBG vrijblijvend jouw mogelijkheden voor verhuurhypotheek onderzoeken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
Leonie Arnold - Hypotheekadviseur
Tjerk Dijksterhuis - Hypotheekadviseur
+80