Home Nieuws Vakantiehuis financieren? Hier moet je rekening mee houden

Vakantiehuis financieren? Hier moet je rekening mee houden

Een vakantiehuis bezitten is een droom voor veel mensen. Een heerlijke plek voor jezelf waar je op elk moment naar toe kunt gaan, of het nu ergens in Nederland is of in het buitenland.

Bovendien kun je het vakantiehuis verhuren om extra inkomsten te genereren en misschien profiteer je wel van een waardestijging. Het is een heerlijk idee, maar het komt wel met een prijskaartje.

De kosten van een vakantiehuis variëren sterk, beginnend bij €25.000,- voor een eenvoudig chalet of stacaravan. Een stenen vakantiehuis kost al snel €150.000,- tot €350.000,- en een luxe vakantievilla ruim €600.000,-.

Je kunt een vakantiehuis (deels) financieren met een hypotheek of je overwaarde. Dit zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Vakantiehuis financieren met een hypotheek

Een beperkt aantal geldverstrekkers accepteert een vakantiehuis als onderpand voor een hypotheek. Het vakantiehuis moet dan wel in Nederland staan. Je moet er rekening mee houden dat de hypotheekvoorwaarden hiervoor strenger zijn.

De financiering gaat maar tot 60% of 70%, dus moet je een deel eigen geld inleggen. Daarnaast ligt de hypotheekrente vaak wat hoger en de nieuwe hypotheek moet binnen de inkomensnormen passen.

Ook aan het vakantiehuis kunnen eisen worden gesteld. Deze moet bijvoorbeeld van steen zijn, op een fundering staan en zijn aangesloten op een water- en elektriciteitsnetwerk. Daarnaast gaan geldverstrekkers verschillend om met verhuur en permanente bewoning.

Je overwaarde benutten voor een vakantiehuis

Je kunt ook de overwaarde van je huidige woning inzetten om een vakantiehuis te kopen. Je sluit dan een nieuw leningdeel af voor consumptieve doeleinden. Dit kan bijvoorbeeld met een box 3-hypotheek of, op latere leeftijd, met een opeethypotheek.

Ook hierbij geldt dat de geldverstrekker voorwaarden stelt aan hoeveel van de overwaarde je kunt opnemen. Een financieeladviseur van NBG helpt je om jouw verzilvermogelijkheden te bepalen.

Vervolgens mag je doen met de overwaarde wat jij wilt. Dus ook een vakantiehuis kopen! Dit kan een optie zijn als je een vakantiehuis in het buitenland wilt kopen of wanneer deze om een andere reden niet aan de voorwaarden van de geldverstrekker voldoet.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Naast de financiële aspecten zijn er ook andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden als je een vakantiehuis gaat kopen?

  • Locatie: Overweeg of je een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland wilt kopen. Een buitenlands huis kan veel zonnige dagen bieden, maar de reistijd is langer en de financiering kan lastiger zijn.
  • Bouwmateriaal: Denk na over het type vakantiehuis. Een houten chalet kan idyllisch klinken, maar vereist meer onderhoudskosten. Een stenen huis heeft minder onderhoud nodig en behoudt doorgaans zijn waarde beter.
  • Vaste kosten: Houd rekening met de vaste kosten die gepaard gaan met een vakantiehuis. Een villa met zwembad kan hogere maandelijkse kosten met zich meebrengen dan een appartement, maar appartementen hebben ook gemeenschappelijke kosten.
  • Vakantiepark: een huis kopen op een vakantiepark kan interessant zijn vanwege de verhuurmogelijkheden. Je moet wel rekening houden met extra kosten voor onderhoud en voorzieningen van het park. Ook moet je beslissen of je de grond wilt huren of kopen. Kopen kan voordeliger zijn als je van plan bent het huis langere tijd te gebruiken.
  • Belasting: Houd rekening met de belastingimplicaties van een vakantiehuis, zowel in Box 3 als voor verhuurinkomsten. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de belastingregels voordat je een aankoop doet.

Heb je een vakantiehuis op het oog of ben je je aan het oriënteren. Vraag een financieel adviseur van NBG vrijblijvend naar de financieringsmogelijkheden.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Roland van der Zwaag - Hypotheekadviseur
Peter van Strijen
+79