Home Nieuws Tot 50.000 euro meer hypotheek voor duurzame woning 

Tot 50.000 euro meer hypotheek voor duurzame woning 

Koop je een duurzame woning, dan kun je volgend jaar fors meer hypotheek krijgen. Dit blijkt uit een voorpublicatie van de hypotheeknormen van 2024. Afhankelijk van het energielabel kun je tot 50.000 meer lenen bovenop de maximale hypotheek. Het energielabel heeft nu al een grote invloed op de verkoopbaarheid en verkoopprijs van een woning, en straks dus ook op de financierbaarheid. 

Dit mag je extra lenen voor een duurzame woning

De gewijzigde hypotheeknormen voor 2024 liggen nu ter consultatie voor aan belanghebbende, waaronder banken, hypotheekadviseurs en toezichthouders. Als de wijzigingen worden overgenomen, wat vaak het geval is, gaat het energielabel een belangrijke rol spelen bij de hypotheekverstrekking. 

Koop je volgend jaar een woning met een gunstig energielabel, dan mag je meer lenen. In onderstaande tabel zie je welk bedrag buiten beschouwing mag worden gelaten bij de berekening van de maximale hypotheek, dit mag je extra lenen.

Energielabel woningBedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten
E, F, G€ 0,-
C, D€ 5.000,-
A, B€ 10.000,-
A+, A++, A+++€ 20.000,-
A++++ zonder energieprestatiegarantie€ 40.000,-
A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar€ 50.000,-

Heb je een woning met een minder gunstig energielabel en wil je gaan verduurzamen? Ook dan kun je in 2024 meer hypotheken krijgen. In onderstaande tabel zie je hoeveel je extra mag lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

Energielabel woningBedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten
Geen energielabel€ 10.000,-
E, F, G€ 20.000,-
C, D€ 15.000,-
A, B€ 10.000,-
A+, A++, A+++€ 10.000,-
A++++ zonder energieprestatiegarantie€ 0,-
A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar€ 0,-

Een gunstig energielabel nog belangrijker voor huizenbezitters

Het energielabel heeft nu al een grote invloed op de verkoopbaarheid en verkoopprijs van een woning, en straks dus ook op de financierbaarheid. 

Een duurzame woning wordt momenteel sneller en voor een hogere prijs wordt verkocht. Er zijn zelfs makelaars die merken dat voor een woning met energielabel E, F, of G bijna nauwelijks nog belangstelling is.

Deze trend zal verder versterkt worden wanneer het mogelijk wordt om meer te lenen voor woningen met een gunstig energielabel.

Hierdoor zullen eigenaren van niet-duurzame woningen weinig andere opties hebben dan energiebesparende maatregelen te nemen. Om je hierbij te helpen bieden  geldverstrekkers een aantal aantrekkelijke voorwaarden. Ook liggen er diverse subsidies voor je klaar, onder andere voor isolatiemaatregelen of een warmtepomp.

Wacht dus niet met het verduurzamen van je woning. Naast dat het bijdraagt aan de woningwaarde, verlaag je direct jouw energierekening. Bovendien zorg je altijd voor een prettig binnenklimaat, koel in de zomer en warm en tochtvrij in de winter.

Wil jij jouw woning (verder) verduurzamen? Een hypotheekadviseur van NBG kan voor jou de mogelijkheden berekenen. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Jacqueline van der Vliet - Hypotheekadviseur
+79