Home Nieuws Zo kunnen (groot)ouders helpen met de hypotheek

Zo kunnen (groot)ouders helpen met de hypotheek

Er bestaan verschillende manieren waarop ouders en grootouders kunnen met een hypotheek voor hun kinderen of kleinkinderen. Ontdek hoe jij jouw dierbaren kan helpen bij het verwezenlijken van hun woondromen.

1. Belastingvrij schenken voor eigen woning (laatste jaar)

Dit jaar mag je voor het laatst tot €28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning. De vereiste hierbij is dat de ontvanger (of partner) tussen de 18 en 40 jaar oud is. Ook moet het bedrag voor de eigen woning gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor de aankoop of verbouwing van een woning, of de aflossing van uw hypotheek.

Vanaf 2024 komt deze verhoogde schenkingsvrijstelling te vervallen. Wie een aanzienlijk bedrag wil schenken moet rekening houden met 10% schenkbelasting voor bedragen tot € 152.368,- of 20% bij een hoger bedrag.

Tip: (groot)ouders met een koopwoning kunnen overwaarde gebruiken om hun kinderen te helpen.

2. Een familiehypotheek tussen ouder en kind

Recent was in het nieuws dat 1 op de 6 huizen (deels) zijn gefinancierd met een hypotheek bij familie, vrienden of kennissen. Omdat hiervoor geen inkomenstoets geldt, is een hoger aankoopbedrag mogelijk.

Daarnaast heeft een familiehypotheek fiscale voordelen. Onder voorwaarden is de afgesproken rente van de lening fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kunnen (groot)ouders ervoor kiezen om de rente en/of aflossing jaarlijks terug te schenken, zodat ze binnen de reguliere schenkingsvrijstelling blijven.

Notarieel vastleggen is niet verplicht, maar sterk aanbevolen om toekomstige geschillen te voorkomen.

Let op: De Nederlandsche Bank waarschuwde onlangs voor het prijsopdrijvende effect van de familiehypotheek. Het is dus niet ondenkbaar dat deze constructie binnenkort niet meer mogelijk wordt, zoals dit ook met de jubelton is gegaan.

3. Garant staan voor de hypotheek

Ouders kunnen garant staan voor een deel/het geheel van de hypotheek. Dit biedt extra zekerheid voor geldverstrekkers en kan leiden tot een hogere hypotheek.
Het voordeel van garant staan is dat geen groot vermogen nodig is om je kind te helpen met de hypotheek. Het inkomen van de ouder moet wel voldoende zijn om in geval van nood de volledige hypotheek te dragen.

4. Een beleggingspand kopen voor je (klein)kind

Om een kind of kleinkind aan een woning te helpen kun je er ook voor kiezen om een beleggingspand te kopen en deze te verhuren. Je genereert dan bovendien rendement op je vermogen.

Houd er rekening mee dat de belastingdruk voor beleggingspanden is toegenomen. Ook is (deels) eigen vermogen nodig voor de financiering. Voor het (klein)kind is dit nadelig omdat het de voordelen van huiseigenaren misloopt.

5. Samen eigenaar worden van de woning

Je kunt er ook voor kiezen om samen met je (klein) kind eigenaar te worden, bijvoorbeeld voor elk 50%. Ook hier zijn belastingverhogingen belangrijk omdat (groot)ouders niet zelf in de woning wonen.

6. Kangoeroe- of mantelzorgwoning kopen

Ouders en kind wonen op hetzelfde perceel met eigen ingangen. Vaak wordt hiervoor het perceel van de ouders gebruikt, waarbij deze geschikt wordt gemaakt voor twee huishoudens, maar je kunt ook samen een perceel kopen. Naast financiële voordelen, kunnen ouder en kind ook zorgtaken op zich nemen, bijvoorbeeld oppassen op de kleinkinderen of mantelzorg verlenen.

Ben je benieuwd hoe jij jouw (klein)kind het beste kunt helpen met de hypotheek. De adviseurs van NBG staan klaar om de mogelijkheden voor je in kaart te brengen. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Thijs Berndsen - Hypotheekadviseur|
Koen Verheijen - Hypotheekadviseur
+79
Zo kunnen (groot)ouders helpen met de hypotheek