Home Nieuws Subsidie voor verduurzaming aanvragen, hoe pak je dat aan?

Subsidie voor verduurzaming aanvragen, hoe pak je dat aan?

Verduurzamen wordt tegenwoordig steeds belangrijker, vooral nu de energiekosten flink zijn. Gelukkig is de subsidiepot voor energiebesparende maatregelen (ISDE-subsidie) dit jaar weer aangevuld.

In 2023 is er voor de ISDE-subsidie 350 miljoen euro beschikbaar. Wij hebben een stappenplan voor je hoe je deze ISDE-subsidie kunt aanvragen.

Stappenplan subsidie aanvragen

Voordat je subsidie voor de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk kunt aanvragen zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Zo vergeet je niks belangrijks!

Stap 1: Oriëntatie & een keuze maken

Er zijn verschillende ISDE-subsidie mogelijkheden, met bijbehorende voorwaardes. Deze zijn bepalend voor welke energiebesparende maatregel(en) je gaat toepassen.

Nieuw is bijvoorbeeld dat je al subsidie krijgt bij één isolatiemaatregel. Hiervoor krijg je dan ongeveer 15% terug. Wanneer je binnen 24 maanden voor een tweede maatregel kiest, dan krijg je rond de 30% terug.

Daarnaast krijg je voor de volgende maatregelen subsidie in 2023:

  • Aansluiting op het warmtenet
  • Elektrische kookplaat
  • Warmtepompen
  • Zonneboiler

Naast deze maatregelen geldt vanaf 1 januari 2023 een btw van 0% op zonnepanelen. Goede reden dus om deze wellicht aan te schaffen.

Stap 2: Houd rekening met de meldcode

Wanneer je een subsidieaanvraag gaat doen wordt er gevraagd om een meldcode. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je deze meldcodes. Als jouw maatregel op de lijst staat voldoet deze aan de voorwaardes voor het verkrijgen van subsidie.

Staat deze niet op de lijst dan kun je alsnog een aanvraag doen door de productbeschrijving en technische documentatie mee te sturen. Maar let op, als de maatregel niet voldoet aan de eisen van de RVO dan krijg je ook geen subsidie.

Stap 3: De aanschaf en installatie van de maatregel

Wanneer je de meldcode van je maatregel hebt gevonden kun je jouw isolatiemaatregelen gaan aanschaffen en laten installeren. Zorg ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt met het bouwbedrijf.

Neem de meldcode mee in de offerte en spreek af hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal er gebruikt wordt. Communiceer ook duidelijk welke onderdelen er niet geïsoleerd hoeven te worden. Bewaar ook het bewijs van de betalingsverplichting goed.

Bij installatie van de maatregelen is foto’s maken essentieel. Deze foto’s dienen namelijk ook weer als bewijs. Hierbij is het belangrijk dat naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal in zicht zijn. Mocht je niet aanwezig zijn bij de installatie dan is een foto van het etiket en codering ook voldoende.

Stap 4: Aanvraag van subsidie

Verzamel voor je subsidieaanvraag alle bewijsstukken die je hebt, denk hierbij onder andere aan de factuur, bewijs van betaling en foto’s van de installatie.

De subsidie voor de isolatiemaatregel dient binnen 24 maanden na de aanschaf aangevraagd te worden. Ook een eventuele tweede maatregel dient dus binnen deze 24 maanden aangevraagd te worden.

Alle uitgebreide informatie over de aanvraag van ISDE-subsidie is te vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wij regelen de financiering voor je

Het verduurzamen van je woning kun je vaak voordelig financieren met je hypotheek. Een hypotheekadviseur van NBG kan voor jou de meest voordelige financiering berekenen. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
Alain Kock - Hypotheekadviseur
Jan Haaijer - Hypotheekadviseur
+80
Subsidie voor verduurzaming aanvragen