Home Nieuws Staar u niet blind op de lage hypotheekrente

Staar u niet blind op de lage hypotheekrente

Ga niet alleen voor een lage hypotheekrente, maar ook voor passende voorwaarden. We geven vier voorbeelden waarbij het belangrijk is om te kiezen voor prijs én kwaliteit.

De hypotheekrente is historisch laag. Het is logisch dat klanten vaak vragen naar die specifieke lage hypotheekrente. Goed hypotheekadvies is echter niet alleen de laagste hypotheekrente, maar ook passende voorwaarden.

Hypotheekspecialist Thijs Berndsen noemt 4 voorbeelden van hypotheekvoorwaarden die u geld kunnen besparen of waarmee u anticipeert op de toekomst.

1. Hypotheekrente wordt automatisch verlaagd

Kies voor een geldverstrekker die automatisch de risicoklasse aanpast. Wanneer u aflost of de woning stijgt in waarde, dan wordt de hypotheekrente automatisch verlaagd. U hoeft dan zelf geen verzoek in te dienen om de risicoklasse te verlagen.

Er zijn zelfs hypotheken waarbij het pas aan het einde van de rentevastperiode mogelijk is om de risicoklasse te verlagen. Dit is niet meer van deze tijd. Kies voor een flexibele hypotheek en betaal nooit te veel.

2. Woning aantrekkelijk bij verkoop door hypotheek

Een doorgeefregeling in de voorwaarden biedt de mogelijkheid om de hypotheek bij de verkoop van de woning mee te verkopen. Wie de huidige lage hypotheekrente voor lange tijd heeft vastgezet heeft zo een pluspunt bij de verkoop van de woning. Dit is bijvoorbeeld interessant voor huizenbezitters die na de verkoop van de woning willen gaan huren of emigreren.

3. Overlijdensrisicoverzekering vervalt bij oversluiten

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde maatschappij als de hypotheek, dan levert dit vaak een rentekorting op. U loopt dan het risico dat bij oversluiten de ORV niet kan worden meegenomen. Dit wordt een probleem wanneer u ‘iets onder de leden heeft’ waardoor een nieuwe ORV niet gesloten kan worden. U bent dan ‘verplicht’ om bij uw geldverstrekker te blijven.

4. Enkel NHG-hypotheek mogelijk

Bij een maatschappij met enkel NHG-hypotheken, loopt u het risico dat u na een verhuizing moet overstappen op een andere geldverstrekker. Wanneer uw nieuwe hypotheek niet meer binnen de normen van de Nationale Hypotheek Garantie valt, kunt u uw hypotheek immers niet meer bij uw huidige hypotheekverstrekker onderbrengen. Dit kan bijvoorbeeld nadelig uitpakken voor koper die eerst binnen de NHG-grens vallen, maar nu een duurder huis kopen.

Ga voor prijs én kwaliteit

Over het algemeen kunt u stellen dat bij een iets hogere hypotheekrente de voorwaarden ruimer zijn en daarom vaker passend. Aan de andere kant zijn ruime normen niet altijd nodig. Uw hypotheekadviseur bij NBG helpt u bij het kiezen voor prijs én kwaliteit.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Gerard van der Steen - Hypotheekadviseur
Jan Dijkerman Financieel Adviseur NBG Hypotheken
Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
+80

Plaats een reactie