Home Nieuws Rentemiddeling goedkoper door nieuwe regels

Rentemiddeling goedkoper door nieuwe regels

Per 1 juli gelden er nieuwe regels voor rentemiddeling. Banken mogen geen opslag rekenen bij klanten die hun rente verlagen. Middeling wordt hierdoor goedkoper.

Consumenten beter beschermd door nieuwe regels

Per 1 juli 2019 gelden er nieuwe regels voor rentemiddeling. Vanaf die datum mogen banken niet meer kosten in rekening brengen, dan het ‘werkelijk geleden nadeel’. Deze regel is al eerder ingegaan bij oversluiten. Het moet consumenten die hun hypotheekrente tussentijds willen verlagen beschermen tegen extra kosten.

Voorheen rekenden sommige banken na middeling een opslag bovenop de nieuwe hypotheekrente. Zo konden ze zich indekken voor het risico dat klanten op korte termijn verhuizen en zo alsnog boetevrij overstappen naar een andere bank. Bij deze banken wordt rentemiddeling dus goedkoper.

De nieuwe regels betekenen ook dat klanten bij rentemiddeling geen aanspraak kunnen maken op de vergoedingsvrije ruimte. Omdat bij middeling niet wordt afgelost, hoeven banken geen rekening te houden met het deel van de hypotheek dat boetevrij mag worden afgelost. Dit kan nadelig uitpakken.

Banken stoppen (tijdelijk) met rentemiddeling

De nieuwe regels maken rentemiddeling voor geldverstrekkers minder aantrekkelijk. Om deze reden heeft A.S.R. besloten om geen rentemiddeling meer aan te bieden. Een aantal geldverstrekkers zijn momenteel bezig om hun computersytemen aan te passen. Bij hen is tijdelijk niet mogelijk om de hypotheekrente te middelen. 

Rentemiddeling voordelig voor u?

Of rentemiddeling voor u voordelig is, is afhankelijk van uw situatie en wensen. Omdat rentemiddeling ‘slechts’ een administratieve handeling, zijn de kosten hiervoor beperkt. Hierdoor kan middeling de voorkeur hebben boven oversluiten als u de hypotheekrente wilt verlagen.

Bij rentemiddeling houdt u dezelfde hypotheek en blijft u bij dezelfde bank. Hierdoor is de besparing vaak minder groot dan bij oversluiten. Bij oversluiten kunt u namelijk de hypotheek helemaal opnieuw samenstellen.

Een hypotheekadviseur kan voor u berekenen hoe u optimaal profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment. Maak vrijblijvend een afspraak voor een update-gesprek voor uw hypotheek.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

|
Dick Nagelhout - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie