Home Nieuws Prinsjesdag en de gevolgen voor uw financiën

Prinsjesdag en de gevolgen voor uw financiën

We praten u bij over de belangrijkste maatregelen uit de miljoenennota 2014 en de gevolgen voor uw financiële producten bij NBG.

Heeft u vragen of advies nodig met betrekking tot uw financiën? Geef dit aan via onderstaand formulier. We helpen u met het maken van een bewuste en financieel verantwoorde keuze.

Zorg

De regering neemt een aantal maatregelen die van invloed zijn op uw zorgverzekering:

  • Eerdere voornemens om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken zijn van de baan. Het eigen risico stijgt van € 350,- naar € 360,-.
  • Volgens het kabinet kan de zorgpremie met € 24,- euro omlaag naar € 1226,-. De zorgverzekeraars moeten hier nog een beslissing over nemen. Binnenkort introduceren we een zorgvergelijker waarmee u eenvoudig de voorwaarden en premie kunt vergelijken.

Eigen Huis en hypotheek

Het beleid van het kabinet is tweeledig. Aan de ene kant streeft men naar een minder risicovolle hypotheekverstrekking, aan de andere kant wil men de huizenmarkt stimuleren.

Btw-tarief renovatie omhoog

Het Btw-tarief voor de renovatie of herstel van een woning gaat vanaf 1 maart 2014 weer omhoog weer omhoog naar 21%. Tot die tijd betaalt u het gunstige BTW-tarief van 6%. U kunt nu voordelig uw woning verbouwen.

Verlaging aftrekpercentage hypotheekrente

Vanaf 2014 wordt het tarief van de hoogste belastingschijf (52%) voor de aftrek van hypotheekrente, jaarlijks met 0,5% verlaagd. Hier staat tegenover dat de derde belastingschijf verlengd wordt. Een groter deel van het inkomen wordt dus tegen een lager tarief belast.

Belastingvrij schenken voor woning

Het wordt tijdelijk mogelijk om tot € 100.000,- belastingvrij te schenken voor de eigen woning, bijvoorbeeld voor aankoop of onderhoud. Deze regeling geldt van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015. Voorheen was dit bedrag € 51.407,- euro en gold voor ouders en kinderen. Voor deze nieuwe regeling is een familieband niet vereist. Het is ook mogelijk om belastingvrij te schenken voor de aflossing van een restschuld.

Financiering restschuld onder NHG

Verhuizen met een restschuld wordt makkelijker. Huiseigenaren mogen een restschuld geheel of gedeeltelijk laten vallen onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met deze garantie zijn banken eerder geneigd om de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek.
Om de renteschuld onder de NHG te laten vallen moet je al in het bezit zijn van een NHG-hypotheek. Ook zijn er extra voorwaarden voor de hoogte van restschuld en de woningwaarde. Ook moet de kosten-koper door de huizenbezitter zelf worden gefinancierd.

Minder lenen

De loan to value ratio wordt verlaagd. Dit is de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek. In 2014 wordt dit met 1% verlaagd naar 104%. In 2018 kan 100% van de woningwaarde geleend worden.

Nationale hypotheekbank

Het kabinet is de mogelijkheden van een Nationale Hypotheek Instituut (NHI) aan het onderzoeken. Deze nationale hypotheekbank moet Nederlandse hypotheken verhandelbaar voor institutionele beleggers, zoals pensionfondsen.

  • Banken kunnen hun hypotheken verkopen aan de beleggers. Ze kunnen makkelijker aan geld komen, zodat ze beter met elkaar kunnen concurreren.
  • Het kabinet geeft een staatsgarantie op deze beleggingen.
  • Onder andere de pensioenfondsen kunnen zo veilig beleggen tegen een hogere rente.
  • Het voordeel voor de consument? Deze constructie zou voor een lagere hypotheekrente kunnen zorgen en de dekkingsgraad van de pensioenfondsen kan zo verbeterd worden.

NHG-grens verder afgebouwd

De kostengrens voor een NHG-hypotheek wordt stapsgewijs afgebouwd. Op 1 juli 2016 is de NHG-grens slechts € 225.000,-.

Fiscaal

Stamrechtvrijstelling afgeschaft

Per 2014 wordt de stamrechtvrijstelling afgeschaft. Het is dan niet meer mogelijk om een gouden handdruk in een stamrecht BV onder te brengen. Heeft u een bestaand stamrecht BV? Dan kunt u de gouden handdruk tegen een verlaagd tarief op een privé rekening storten. In 2014 wil het kabinet de afkoop van het stamrecht voor 80% van het normale tarief belasten.

Geen indexering belastingschijven

In 2014 worden de belastingschijven niet geïndexeerd. Dit betekent dat hogere inkomens eerder in een hogere belastingschijf vallen.

Pensioen

Op Prinsjesdag zijn geen nieuwe maatregelen bekend gemaakt over het pensioen. Dit betekent dat de voorgenomen versobering ongewijzigd blijft.

  • De maximale fiscale facilitering van pensioenopbouw voor het ouderdomspensioen bij middelloon regeling wordt verlaagd naar 1,75% en voor eindloonregeling naar 1,55%.
  • Voor inkomens boven € 100.000,- vervalt de fiscale facilitering van pensioenopbouw.
  • De AOW-leeftijd wordt versneld verhoogd na 2015 (66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021).
  • Het wordt dus steeds belangrijker om te sparen voor uw pensioen.

We houden nog een slag om de arm. Het kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de eerste kamer. Zij kunnen nog wijzigingen in de plannen aanbrengen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Brian Ridder - Hypotheekadviseur
Thomas Kramer - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie