Home Nieuws Overwaarde opnemen na nieuw huizenmarktrecord?

Overwaarde opnemen na nieuw huizenmarktrecord?

De huizenprijzen in Nederland blijven records breken. Hierdoor krijgen we vaker vragen over mogelijkheden om de overwaarde te gelde te maken.

Koopwoningen in acht jaar tijd 74% meer waard

In juli steeg de prijs voor een koopwoning met gemiddeld 16,7% in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het Kadaster, die de cijfers presenteerde, is dit de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een koophuis kost nu gemiddeld 395.786 euro.

Het zijn records waar we nauwelijks nog van opkijken. De huizenprijzen stijgen onafgebroken sinds het laagste punt in 2013. Volgens dezelfde Kadaster-cijfers betaal je nu voor een koopwoning 74% meer dan acht jaar geleden.

Huizenbezitters willen vaker overwaarde opnemen

Door de huizenprijsstijging krijgen we ook vaker vragen om de overwaarde te gelde te maken.

Dit kon altijd al door de hypotheek te verhogen. Met een onderhandse opname of tweede hypotheek kan geld vrijgemaakt worden voor een verbouwing of energiebesparende maatregelen.

Er is echter ook een groeiende groep 55-plussers die hun overwaarde graag consumptief willen besteden. Daarnaast is voor hen een verhoging niet altijd passend omdat geldverstrekkers al ruim voor de AOW-leeftijd strenger toetsen op inkomen.

Een verzilverhypotheek biedt oplossing voor 55-plussers

Met de verzilverhypotheek wordt hier op ingespeeld. De vrijgekomen overwaarde, maandelijks of ineens uitgekeerd, mag namelijk vrij besteed worden. Ook geldt een ruimere haalbaarheidstoets op basis van de werkelijke hypotheeklast.

Verschillende geldverstrekkers hebben inmiddels een verzilverhypotheek in het assortiment. En deze zijn allemaal net even anders. Zo verschilt de aanvangsleeftijd en het maximale deel van de overwaarde dat opgenomen mag worden.

Ook kan de rente worden opgeteld bij de hypotheeksom. Omdat verzilverhypotheken doorgaans aflossingsvrijz zijn, kun je dus lastenvrij over je overwaarde beschikken. Maar let op, aan een verzilverhypotheek zijn wel degelijk kosten verbonden.

Kies voor een passend verzilverproduct

Er zijn meer aandachtspunten bij verzilveren. Het is niet altijd mogelijk om de hypotheekrente vast te zetten. Dit kan leiden tot een hogere maandlast of hypotheekschuld.  En kies je ervoor om de rente op te tellen bij de hypotheeksom dan is er een rente-op-rente-effect. Het rentebedrag loopt op met de hypotheekschuld.

Daarnaast betekent een hogere hypotheek dat de woning sneller onder water komt te staan. Is er garantie dat je in de woning mag blijven wonen als de limiet van de hypotheek is bereikt? En is je woning geschikt om zo lang mogelijk in te blijven wonen?

Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden als je verzilverhypotheek afsluit. De hypotheekadviseurs van NBG inventariseren uitgebreid uw situatie en wensen. Zo komen we altijd tot een passend verzilverproduct.

Lees ook ons artikel: overwaarde verzilveren, hoe werkt dat nu precies.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Martien de Graaf - Hypotheekadviseur
Alain Kock - Hypotheekadviseur
+79
Overwaarde opnemen na nieuw huizenmarktrecord?