Home Nieuws Oversluiters willen aflossingsvrije hypotheek graag behouden. Kan dat?

Oversluiters willen aflossingsvrije hypotheek graag behouden. Kan dat?

Uit de laatste kwartaalcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat meer huizenbezitters bij oversluiten vasthouden aan hun aflossingsvrije hypotheek(deel).

Het afgelopen kwartaal daalde de eigen inleg bij oversluiten met 16% ten opzichte van het jaar ervoor. Tegelijkertijd nam het aantal hypotheekaanvragen met een aflossingsvrij deel bovengemiddeld toe (+107,3%).

Veel huizenbezitters willen de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek behouden als ze gaan oversluiten. Maar aflossingsvrij oversluiten is wel aan de volgende 2 voorwaarden gebonden:

U kunt nooit meer lenen dan uw huidige aflossingsvrije hypotheeksom
Uw oude aflossingsvrije situatie moet worden overgenomen, dit wordt ook wel zuiver oversluiten genoemd.

De aflossingsvrije hypotheek mag vaak maximaal 50% van de woningwaarde bedragen
Zeker onder NHG en bij de meeste banken wordt deze regel gehanteerd. Een aantal banken maakt hier een uitzondering op en verstrekt meer aflossingsvrij dan de genoemde 50% van de hypotheeksom.

In de praktijk is 100% aflossingsvrij nog wel mogelijk. Dit komt omdat banken rekenen met de woningwaarde om de maximale aflossingsvrije hypotheek te bepalen. Door de gestegen huizenprijs kunt u meer aflossingsvrij lenen. We laten dit zien in onderstaand rekenvoorbeeld:

Stel de waarde van de woning is 250.000 euro en je hebt een hypotheek van 200.000 euro. Dan kunt u met 80% van de woningwaarde (= 200.000 euro) 100% van de hypotheek aflossingsvrij oversluiten.

Een hypotheekadviseur van NBG vertelt u hier graag meer over.

Waarom wordt soms het advies gegeven om de hypotheek (deels) af te lossen?

Oversluiten biedt naast een lagere hypotheekrente, ook de mogelijkheid om de hypotheek opnieuw samen te stellen. Starten met aflossen is vaak het overwegen waard. U krijgt dan namelijk rentekorting én u verlaagt het risico op betalingsproblemen of een restschuld aan het einde van de looptijd.

Genoeg redenen om eens naar uw (aflossingsvrije) hypotheek te laten kijken. Onze hypotheekadviseurs helpen u hier graag bij.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Niels van den Dool - Hypotheekadviseur
Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
+80
Oversluiters willen aflossingsvrije hypotheek graag behouden. Kan dat?