Home Nieuws Onze visie op de lastige startersmarkt

Onze visie op de lastige startersmarkt

Voor een starter is het een uitdaging om in deze tijd een betaalbare woning te vinden. Lees meer over mogelijke oplossingen voor de startersmarkt en wat wij kunnen doen om je te begeleiden.

Er zijn met ingang van dit jaar verschillende maatregelen ingevoerd die werden gepresenteerd als oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de verruiming van de leennormen voor tweeverdieners en de verlaging van de overdrachtsbelasting. Maar desondanks hebben starters niet meer hypotheken aangevraagd. Onder de aangevraagde hypotheken was het aandeel starters in januari 27% en dit is vrijwel gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van HDN.

Het lijkt er eerder op dat deze maatregelen de betaalbaarheid van huizen nog verder onder druk hebben gezet.

Maar wat zien wij dan wel als mogelijke oplossing voor de stroeve startersmarkt van dit moment? En wat kunnen we doen om starters zo goed mogelijk te begeleiden? Wij leggen het je het graag uit in onderstaand artikel.

Een snelle oplossing voor starters op de huizenmarkt is er helaas niet

In een poll onder onze volgers op Linkedin kwam ‘inzetten op meer nieuwbouw’ naar voren als beste oplossing om de woningmarkt voor starters toegankelijker te maken. Maar om te kunnen voldoen aan de huidige vraag zou dit betekenen dat er nog ruim 300.000 woningen moeten bijkomen. Dit zal een traject van jaren zijn.

Het overbieden door beleggers speelt de starters ook parten in hun huizenjacht. Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit dan ook voor een zogenaamde ‘opkoopbescherming’. Dat houdt in dat gemeenten voor een langere periode beleggers van de huizenmarkt kunnen weren.

De eigen woning zwaarder belasten zou de huizenprijsstijging mogelijk kunnen remmen. De Nederlandsche Bank pleit daarom al jaren voor het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Sommige politieke partijen zijn zelfs voor gehele afschaffing van de hypotheekaftrek.

Ook wordt een langere looptijd (van bijvoorbeeld 40 jaar in plaats van 30 jaar) voor een startershypotheek genoemd als mogelijke oplossing in de partijprogramma’s. De maandlasten gaan zo omlaag en er kan dan meer geleend worden. Mogelijk kan dit starters ook meer adem geven.
 
Er moeten hoe dan ook keuzes worden gemaakt. We roepen dan ook op om de huizenmarkt een belangrijk thema te maken bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Wij kijken naar wat er wél mogelijk is voor starters

Bij NBG bouwen we geen huizen en maken we de regels niet. Wij blijven graag kijken naar wat er voor jou als starter wél mogelijk is. We helpen je om zo goed mogelijk gebruik te maken van alle hypotheek- en belastingregels. Ga eens vrijblijvend in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
John Keulen - Hypotheekadviseur
Robin van der Kolk - Hypotheekadviseur
+78

Plaats een reactie

Startershypotheek