Home Nieuws Nederlanders betalen te veel hypotheekrente

Nederlanders betalen te veel hypotheekrente

We betalen in Nederland te veel hypotheekrente. Dat concludeert het programma Zembla. In een onthullende uitzending werd duidelijk dat door het gebrek aan concurrentie consumenten jaarlijks honderden tot duizenden euro’s duurder uit zijn.

Hypotheekrente structureel te hoog

Is er in Nederland nog wel sprake van een hypotheekmarkt? Die vraag komt bij je op wanneer je de onthullende uitzending van Zembla hebt gezien. In een analyse van de huidige marktsituatie kwamen de programmamakers tot de conclusie dat de hypotheekrente in Nederland structureel te hoog is.

Hoe kan dit?

  • Tot 2008 telde de Nederlandse hypotheekmarkt nog meer dan 30 aanbieders. De drie grootste banken Rabobank, ABN AMRO en ING hadden flinke concurrentie, van elkaar en de verschillende kleinere binnen- en buitenlandse aanbieders.
  • Tijdens de bankencrisis zijn ABN AMRO, ING en SNS gered door de staat. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen mogen de banken die staatssteun ontvangen niet concurreren op de prijs (=hypotheekrente).
  • In de huidige hypotheekmarkt is er nog maar één grote bank over en dat is Rabobank. De overige twee mogen niet concurreren en de kleinere aanbieders hebben moeite om een vuist te maken. Zo kan Rabobank de hypotheekrente bepalen.

Onaangename verrassing

Consumenten die hun hypotheekrente hebben vastgezet voor 2008 kunnen voor een onaangename verrassing komen te staan. Wanneer hun rentevastperiode binnenkort afloopt gaan zij mogelijk meer betalen.

Belang onafhankelijke intermediair

Dit onderstreept nogmaals het belang van onafhankelijke partijen die de banken en verzekeraars scherp houden. NBG ziet het als haar taak om een alternatief te bieden voor de grote banken en verzekeraars. Met NBG vergroot u uw onderhandelingspositie bij de bank. Ook kunnen we het rentevoorstel van uw bank beoordelen. Mogelijk zijn er interessante opties bij andere aanbieders. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Joris Jan Waalder - Hypotheekadviseur
Erik de Vos - Hypotheekadviseur
Lancer Huijbregts - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie