Home Nieuws Hypotheek aflossen? Hier moet je op letten.

Hypotheek aflossen? Hier moet je op letten.

De meeste huiseigenaren mogen jaarlijks 10% of 20% van hun hypotheek aflossen. Maar er zijn ook geldverstrekkers die onbeperkt aflossen uit eigen middelen toestaan. Waar moet je letten als je de hypotheek aflost?

Besparen op je hypotheek

De hypotheek aflossen heeft als voordeel dat je over een lagere hypotheeksom rente betaalt. Dit levert direct een besparing op. Bovendien kun je door af te lossen in een lagere risicoklasse komen, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een lager rentetarief. Zie onderstaand rekenvoorbeeld van de besparing.

Als je een annuïteitenhypotheek van €350.000 hebt met 3% rente, bedraagt je brutomaandlast €1.476,-. Bij een aflossing van €20.000 zakt dit naar €1.391,-, wat je €1.020,- per jaar bespaart. Als je ook in een lagere risicoklasse komt en daardoor 0,20% rentekorting krijgt, bespaar je zelfs €1.440 per jaar.

Extra zekerheid

Door de hypotheek (deels) af te lossen bouw je extra zekerheid in. Zo voorkom je onderwaarde en zorg je ervoor dat de hypotheek in de toekomst betaalbaar blijft. Dit is met name van belang als je de woning maximaal financiert en/of bij een volledig aflossingsvrije hypotheek

Let op: met een (bank)spaarhypotheek is het vaak niet voordelig om af te lossen. In plaats daarvan kun je extra storten in de polis of op de bankspaarrekening.

Aflossen met spaargeld

Vaak wordt spaargeld gebruikt om de hypotheek af te lossen. Dit is bijvoorbeeld interessant als je vermogen boven de heffingsvrije grens ligt en je hier belasting over betaalt. Dit drukt het rendement op je spaargeld.

Ook was de spaarrente een tijd lang zeer laag en in sommige gevallen zelfs negatief. De hypotheek aflossen was dan een interessant alternatief. De rente op spaarrekeningen is echter flink gestegen waardoor dit altijd meer een gunstige optie is.

Geld in stenen

Los je de hypotheek af, dan zit dat bedrag vanaf dat moment ‘vast in stenen’. Hier kun je in principe niet zomaar bij. Aflossen doe je dan ook met geld dat je voorlopig niet nodig hebt.

In principe komt dit geld pas vrij als je de woning verkoopt. Je kunt er ook voor kiezen om eerder geld uit stenen te halen, maar hier zijn extra kosten aan verbonden.

Fiscale gevolgen

Ook is het goed om rekening te houden met de fiscale gevolgen van aflossen.

Als eerste profiteer je minder van de hypotheekrenteaftrek als je aflost. Bovendien verdwijnt stap voor stap het belastingvoordeel ‘Wet Hillen’. Hier kunnen huizenbezitters met een grotendeels of geheel afgeloste hypotheek steeds minder van profiteren.

Daarnaast moet je rekening houden met de bijleenregeling. Dit houdt in dat wanneer je de woning verkoopt met overwaarde, je dit bedrag moet gebruiken voor de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is de rente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar.

Alternatieve investeringen

Een verbouwing van de woning draagt bij aan de waarde ervan. En kies je ervoor om de woning (verder) te verduurzamen, dan verlaag je direct je maandlasten. Het kan dus interessant zijn om je spaargeld te investeren in de woning, in plaats van de hypotheek.

Denk je eraan om je hypotheek af te lossen met spaargeld? Of wil je graag investeren in je huidige of een nieuwe woning? Vraag NBG om advies. Onze hypotheekadviseurs staan klaar om samen met jou te onderzoeken wat slim is.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Claudia Admiraal - Hypotheekadviseur|
Marcel van den Brand
Ani Azatjan
+80
Hypotheek aflossen? Hier moet je op letten.