Home Nieuws NBG pleit voor verhoging van de kostengrens van een NHG-hypotheek

NBG pleit voor verhoging van de kostengrens van een NHG-hypotheek

Minder starters kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, onder andere omdat de vraagprijs vaker boven de maximale kostengrens ligt.

Dit rijmt niet met deze tijd waarin starters meer risico’s lopen, onder andere door de verhitte huizenmarkt en een onzekere arbeidsmarkt.

Wij vinden daarom dat de NHG-grens verhoogd moet worden om deze garantie voor meer starters toegankelijk te houden. Wij lichten ons standpunt graag verder toe in onderstaand artikel.

De afgelopen jaren is NHG voor starters minder vanzelfsprekend geworden

De Telegraaf meldde onlangs dat inmiddels nog maar de helft van de starters een NHG-hypotheek heeft.

Tien jaar geleden koos nog 9 van de 10 starters voor een NHG-hypotheek.

Deze afname heeft te maken met het terugbrengen van de maximale hypotheek naar 100% van de woningwaarde. De premie voor de garantie, nu 0,7% hypotheeksom, moet dus uit eigen zak worden betaald.

Daarnaast ligt de prijs voor een starterswoning steeds vaker boven de NHG-grens. De kostengrens is in 2021 vastgesteld op 325.000 euro. Vooral in de Randstad zijn er nog maar weinig woningen onder de NHG-grens te vinden.

NHG moet een vangnet bieden voor huizenbezitters als het tegenzit

Wanneer de hypotheek onder NHG is afgesloten wordt bij betalingsproblemen de hypotheeklast tijdelijk overgenomen. En mocht de woning worden verkocht met verlies, dan wordt de restschuld onder voorwaarden kwijtgescholden.

Het verhogen van de NHG-kostengrens zou direct meer zekerheid bieden aan starters

Dit vangnet is juist nu zeer cruciaal bij het kopen van een eerste huis. Starters hebben vaak de maximale financiering nodig. Ook kunnen zij in 2021 meer lenen omdat het tweede inkomen vanaf dit jaar voor 90% mag meetellen voor de hypotheek. En er wordt meer risico genomen op de huizenmarkt, waar overbieden inmiddels de norm is.

Jonge kopers hebben nog minder zekerheid opgebouwd. Ze staan aan het begin van hun carrière, hebben vaak een flexibel contract en een beperkt eigen vermogen. De onzekerheid op het gebied van werk en inkomen als gevolg van de coronacrisis, komt bij hen dan ook extra hard aan.

Het is zorgelijk dat de garantie juist nu niet doet waar het eigenlijk voor bedoeld is.

Het doel van NHG is om een verantwoorde woonfinanciering voor meer consumenten mogelijk te maken. Een hogere kostengrens zou direct een groep koopstarters een vangnet bieden. Wij hopen dat dit signaal dan ook tijdig door de politiek wordt opgepakt.

Uiteraard willen wij je als starter goed informeren over de risico’s van de huidige markt. Maar wij kijken ook graag naar wat er wel mogelijk is binnen de huidige regelgeving.

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn om te financieren met of zonder NHG? Laat je vrijblijvend bijpraten door een van onze adviseurs.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marius Krooshof - Hypotheekadviseur
Chantal Beckers-Pol - Hypotheekadviseur
Jeroen Alofs - Hypotheekadviseur
+79