Home Nieuws Meer lenen in 2021 door versoepelde hypotheeknormen

Meer lenen in 2021 door versoepelde hypotheeknormen

De hypotheeknormen zijn verruimd voor tweeverdieners en mensen met een studieschuld. Ook als je kiest voor ‘duurzaam wonen’ kun je in 2021 meer lenen.

In dit artikel leggen wij graag uit welke hypotheeknormen zijn aangepast en wat de gevolgen zijn voor jouw hypotheek.

Ruimere hypotheeknormen als je gaat voor een duurzame woning

Sinds enkele jaren kun je niet meer lenen dan dan de woning waard is. Dit is ook in 2021 zo. Wanneer je echter energiebesparende maatregelen neemt, mag je in 2021 maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Ook het kopen van een energiezuinig huis wordt gestimuleerd met een hogere maximale hypotheek. Je mag dan een bedrag optellen bij wat je kunt lenen met je inkomen. Deze verruiming kan oplopen tot 25.000 euro bij een ‘nul op de meter’' woning.

Tip: met een energiezuinig huis of energiebesparende maatregelen kom je ook bij steeds meer banken in aanmerking voor rentekorting. Een hypotheekadviseur NBG helpt je met het vinden van de meest optimale hypotheek.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

De hypotheeknorm voor tweeverdieners is ruimer geworden. Bij een hypotheekaanvraag met twee inkomens mag het tweede inkomen voor 90% meetellen. Vorig jaar was dit 80%.

Een studieschuld gaat minder zwaar wegen

Een studielening weegt in 2021 minder zwaar mee voor een hypotheek. Door de ruimere normen kun je met een studielening van 10.000 al snel 3.000 euro meer lenen dan afgelopen jaar. Lees hier meer over in het artikel: starters in 2021 met een studieschuld.

Nog een steuntje in de rug: starters hoeven in 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Lees hier aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoeveel voordeel dit oplevert.

Stijgt je inkomen in 2021? Dan kun je meer lenen

De financieringslastpercentages bepalen hoeveel van je inkomen verantwoord gebruikt mag worden voor de hypotheek. Het Nibud adviseert op basis van de verwachte prijsstijgingen en fiscale veranderingen elk jaar over deze percentages.

Als rekening wordt gehouden met een gemiddelde verwachte loonstijging van 1,4%, kunnen de meeste huishoudens in 2021 meer lenen. Dit varieert van ruim 2.000 euro voor eenverdieners met een jaarinkomen van 35.000 euro tot ruim 9.500 euro voor tweeverdieners met een inkomen van respectievelijk 35.000 en 17.500 euro.

Ben je benieuwd naar je hypotheekmogelijkheden in 2021? Een adviseur van NBG vertelt je er graag meer over.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Engin Akcatepe - Hypotheekadviseur||erkend-financieel-adviseur
Alain Kock - Hypotheekadviseur
Karin van Leeuwen - Hypotheekadviseur||SEH-logo
+78
Meer lenen in 2021 door versoepelde hypotheeknormen