Home Nieuws Meer keuzevrijheid voor hypotheek met polis

Meer keuzevrijheid voor hypotheek met polis

Per 1 april wijzigen de fiscale regels voor hypotheken waaraan een polis is gekoppeld. Huizenbezitters hebben meer keuzevrijheid, bijvoorbeeld voor afkopen.

Polis gekoppeld aan hypotheek

550.000 huizenbezitters in Nederland hebben een kapitaalverzekering (KEW), spaarrekening (SEW) of een beleggingsrechten (BEW) die is gekoppeld aan de hypotheek. Met deze producten wordt vermogen opgebouwd voor de aflossing van de hypotheek.

Deze hypotheekvormen waren populair omdat optimaal gebruik wordt gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, immers u lost pas op het einde van de looptijd af. Daarnaast zijn uitkeringen uit een KEW, SEW of BEW vrijgesteld van belasting. Voorwaarde hierbij is dat ten minste 15 of 20 jaar aaneengesloten premies worden betaald.

Beperking bij wijzigen of afkopen polis

Voldoet u niet aan de genoemde voorwaarden, bijvoorbeeld door de polis voor die tijd af te kopen, dan wordt het rendement belast in Box 1. Dit beperkt huizenbezitters met zogenaamde ‘box 1 polissen’ in hun keuzevrijheid. Zij zouden graag:

  • de hypotheekconstructie veranderen, bijvoorbeeld gaan aflossen.
  • de opgebouwde waarde gebruiken, bijvoorbeeld bij een restschuld.
  • van hypotheekvorm veranderen, bijvoorbeeld bij tegenvallend rendement.

Lees meer over de voor- en nadelen van het afkopen van een spaarhypotheek.

Meer keuzevrijheid

Op dit moment gelden deze ‘tijdklemmen’ van 15 tot 20 jaar niet meer in de volgende situaties:

  • Beëindiging van fiscaal partnerschap.
  • Bij een verhuizing naar een andere koopwoning.
  • Financiële problemen en schuldhulpverlening.

Deze maand heeft Staatssecretaris Wiebes (van Financiën) voorgesteld om de tijdklemmen voor alle huizenbezitters met een KEW, SEW of BEW te laten vervallen. Zonder bezwaar van de Kamer, gaat deze maatregel per 1 april 2017 in.

Nieuwe mogelijkheden voor hypotheek

Huizenbezitters hebben door deze maatregel meer keuzevrijheid om een hypotheek waaraan een polis is gekoppeld aan te passen. NBG kan u hier vrijblijvend over adviseren.

Zijn uw situatie en/ of wensen veranderd? Of bent u ontevreden over uw huidige hypotheekvorm? Laat uw (nieuwe) mogelijkheden door een van onze hypotheekadviseurs onderzoeken. Maak nu een afspraak via onderstaand formulier.

Contactformulier

‘contact’);
$form = drupal_get_form(‘nbg_contact_form’,$args);
$var = ‘hello’;
print drupal_render($form);
?>

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Bert Adolfs - Hypotheekadviseur
Jeroen Alofs - Hypotheekadviseur
+78

Plaats een reactie