Ouderen hebben vaak specifieke wensen voor de hypotheek. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden op latere leeftijd juist minder ruim. Dit vraagt om maatwerk.
Einde van de ‘wooncariere’
Ouderen zijn aan het einde van hun ‘wooncarrière’. De hypotheek is geheel of voor een groot deel afgelost waardoor vermogen is opgebouwd. Zo hopen ze nog lang in de woning te kunnen blijven wonen. Of ze maken nog 1 keer de stap om te verhuizen, vaak naar een kleinere woning.
Daarnaast is er op latere leeftijd meer tijd om te genieten. Dit is hét moment om die wereldreis te maken, of een andere lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. Of ze helpen de kinderen of kleinkinderen op weg met hun wooncarrière, middels een schenking.
Vaak ‘nee’ te horen
Wie op latere leeftijd bij de geldverstrekker aanklopt voor de hypotheek, krijgt vaak ‘nee’ te horen van de bank. De hypotheek wordt namelijk getoetst aan de actuele hypotheeknormen. Daarbij houden geldverstrekkers rekening met het inkomen na pensioen. Omdat dit inkomen in de regel lager is, daalt ook de maximale leencapaciteit.
Dit is sneller aan de orde dan veel mensen denken. Al 10 jaar voor de pensioendatum nemen geldverstrekkers het inkomen na pensioen mee in de hypotheekberekening. Op dit moment betekent dit dat huizenbezitters vanaf 57 jaar en 3 maanden worden belemmerd in de hypotheekmogelijkheden.
Ouderen zijn letterlijk steenrijk
Voor oudere huizenbezitters is dit extra pijnlijk. Omdat de hypotheek vaak voor een groot deel is afgelost, vormen ze voor geldverstrekkers een beperkt risico. Daarnaast wordt een flink deel van het vermogen van deze huizenbezitters vertegenwoordigd door de woningwaarde.
- Ouderen kunnen op deze manier letterlijk ‘steenrijk’ zijn. Ze hebben wel vermogen, maar kunnen dit niet uitgeven omdat het in de woning zit.
- Of de leencapaciteit valt dusdanig laag uit dat verhuizen of oversluiten niet mogelijk is, ook als daardoor de maandlast daalt.
Twee nieuwe hypotheekproducten
Recent zijn 2 hypotheekproducten geïntroduceerd waarmee geldverstrekkers inspelen op deze knelpunten bij ouderen:
- Obvion is een pilot gestart waarbij voor klanten die goedkoper willen gaan wonen, de hypotheek deels wordt getoetst op werkelijke lasten. Hierdoor kan meer geleend worden dan bij de standaard annuïtaire toetsing. Het ruime acceptatiebeleid van Obvion geldt voor aanvragers van 56 jaar en ouder.
- Florius heeft de vernieuwde ‘Verzilver Hypotheek’ geïntroduceerd. Daarbij gaat de klant een aflosvrije hypotheek aan. De rente van de lening wordt maandelijks bijgeschreven bij de lening, waardoor de maandlasten nihil zijn. De klant kan daarnaast een deel van de overwaarde opnemen zonder dat daarbij een inkomenstoets nodig is.
Benieuwd naar uw mogelijkheden om uw overwaarde te gebruiken? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Meer maatwerk voor de hypotheek
De initiatieven van Florius en Obvion zijn een goede stap richting meer maatwerk voor de hypotheek. Vorig jaar is geconcludeerd dat geldverstrekkers dit nog te weinig aanbieden, terwijl wel mogelijkheden voor zijn. Destijds is het Platform Maatwerk opgestart om de knelpunten bij maatwerk in kaart te brengen en op te lossen.
Dit heeft onder andere geleid tot een verdere verduidelijking van de mogelijkheden voor maatwerk, onder andere voor senioren. Hopelijk motiveert dit meer geldverstrekkers om met hypotheekproducten te komen voor ouderen wegnemen. We blijven deze ontwikkeling volgen.
Eerder riep NBG al op tot meer maatwerk voor starters op de woningmarkt.