Home Nieuws Hypotheek in 2023: wat verandert er?

Hypotheek in 2023: wat verandert er?

Per 1 januari verandert er weer het nodige voor (toekomstige) woningbezitters. Met welke nieuwe hypotheeknormen en belastingregels moet je rekening houden en wat doen de rentes en huizenprijzen? Lees alles over de hypotheek in 2023.

Prijsplafond voor energie

Per 1 januari gaat het prijsplafond voor energie in. Tot een jaarverbruik van 1200 kubieke meter gas en 2900 kilowattuur elektra betaal je in 2023 niet meer dan €1,45,- per m3 gas en €0,40,- per kWh elektriciteit. Dit komt neer op maximaal €242,- per maand.

Verbruik je meer dan het plafond, dan geldt het normale tarief van de energiemaatschappij. Het is nog onduidelijk of het prijsplafond voor energie na dit jaar gehandhaafd blijft.

Subsidies voor verduurzamen uitgebreid

Mede door de hoge energieprijzen staan huizenbezitters dit jaar voor de keuze: ‘ga ik mijn woning (verder) verduurzamen’. Om huizenbezitters over de streep te trekken liggen er ook dit jaar een aantal subsidies klaar. Deze regelingen zijn op een aantal punten uitgebreid:

 • Per 1 januari betaal je geen btw meer voor zonnepanelen. Dit bespaart je de rompslomp van btw terugvragen.
 • Je krijgt vanaf dit jaar ook subsidie als je 1 isolatiemaatregel neemt. Dit is in eerste instantie 15% van de kosten. Neem je binnen 2 jaar nog een isolatiemaatregel, dan wordt de subsidie 30%.
 • Per 1 januari is er ook een subsidie van €400,- beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische kookplaat, de aanleg van een extra groep in de meterkast en leiding naar de keuken.

Op de site van de rijksoverheid lees je meer over deze subsidieregelingen.

Woningmarkt koelt verder af

Nog een reden om te verduurzamen is de afkoelende huizenmarkt. In 2023 daalt namelijk voor het eerst in jaren de gemiddelde verkoopprijs. De economen van Rabobank en ABN AMRO verwachten een gemiddelde prijsdaling tot 3%. De Nederlandsche Bank gaat uit van 6% lagere verkoopprijzen.

Een situatie waarin de woningmarkt op slot gaat, zoals in 2018, wordt niet verwacht. De vraag naar koopwoningen is groter dan het aanbod en de werkloosheid daalt eerder dan dat deze stijgt. Ook heeft de overheid maatregelen genomen om te voorkomen dat woningen onder water komen te staan. Hierdoor is de woningmarkt nu beter bestand tegen een crisis dan tijdens de vorige recessie.

Deze afkoeling geldt in mindere mate voor woningen met een goed energielabel. Deze worden namelijk sneller en tegen een betere prijs verkocht. De makelaarsvereniging NVM becijferde onlangs dat woningen met energielabel C voor gemiddeld 11,6% meer verkocht worden dan vergelijkbare woningen met energielabel G.

Lagere energielasten, een hogere woningwaarde, diverse subsidieregelingen en dan profiteer je ook nog eens van rentekorting en renteaftrek bij financiering met de hypotheek. Dan kun je als woningbezitter niet meer om verduurzamen heen. Een hypotheekadviseur kijkt graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Kansen voor kopers

De afkoelende woningmarkt biedt nieuwe kansen voor kopers. Er staan meer woningen te koop en er zijn minder kijkers. Misschien nog wel belangrijker is dat ‘de gekte’ op de woningmarkt voorbij is. Je kunt nu op het gemak een woning zoeken, zonder excessen als overbieden en met 10 mensen tegelijk bezichtigen.

Woningbezitters hebben daarbij het voordeel dat ze de afgelopen jaren flinke overwaarde hebben opgebouwd. Deze overwaarde kunnen ze gebruiken om een nieuwe woning te kopen, of laten verzilveren. Daarnaast kan de huidige hypotheek, met vaak een lagere rente, worden meegenomen, ook wel de verhuisregeling genoemd.

Starters hebben deze voordelen niet. Wel kunnen zij in 2023 (blijven) gebruik maken van een aantal interessante regelingen. Drie daarvan zijn dit jaar verlengd, dan wel uitgebreid:

 • De kostengrens voor een NHG-hypotheek stijgt in 2023 naar € 405.000,- en naar €429.300,- als je energiebesparende maatregelen neemt.
 • Starters tussen 18 en 35 betalen in 2023 geen overdrachtsbelasting tot een koopsom van €440.000,-.
 • Ook in 2023 is de Svn Starterslening beschikbaar als aanvulling op de hypotheek.

Per 1 januari is de jubelton komen te vervallen, maar ouders kunnen blijven helpen met de hypotheek:

 • In 2023 kan je €28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning.
 • Wie meer wil schenken kan een familiehypotheek met jaarlijks een belastingvrije schenking overwegen.
 • Daarnaast kunnen ouders garant staan voor de hypotheek waardoor meer geleend kan worden.

Wat doet de hypotheekrente in 2023?

De tijd van extreem lage rentes is voorlopig voorbij. Vorig jaar steeg de hypotheekrente snel, voornamelijk als gevolg van de hoge inflatie. Een dergelijke snelle rentestijging verwachten we dit jaar niet.

De Europese Centrale Bank heeft maatregelen genomen om de inflatie af te remmen. Daarnaast staat de Eurozone aan de vooravond van een recessie. Als de economische activiteit afneemt, is de kans groot dat de inflatie daalt.

In het meest waarschijnlijke scenario blijft de hypotheekrente op het huidige niveau met mogelijk een lichte stijging of daling.

Wat verandert dit jaar nog meer?

 • De maximale hypotheekrenteaftrek daalt dit jaar van 40% naar 36,93%. Dit is voorlopig de laatste versobering.
 • De bijtelling voor woningeigenaren (eigenwoningforfait) daalt van 0,45% naar 0,35% van de WOZ-waarde.
 • Per 1 januari hanteren veel makelaars een biedlogboek. Dit moet het biedproces transparanter maken.

Wat zijn jouw plannen voor 2023? Of je nu je eerste of volgende woning gaat kopen, jouw overwaarde wilt gebruiken of denkt aan verduurzamen; er is altijd wel een oplossing die bij je past. De financieel adviseurs staan ook dit jaar voor je klaar om jouw woonwens werkelijkheid te laten worden. Maak vrijblijvend een afspraak.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Bauke Brederveld - Hypotheekadviseur
|
+80
Hypotheek in 2023