Home Nieuws Hypotheek en wonen in 2019 | Een vooruitblik

Hypotheek en wonen in 2019 | Een vooruitblik

Wat brengt 2019 voor hypotheek en wonen? We blikken vooruit met de nieuwe hypotheeknormen en een prognose voor de hypotheekrente en huizenmarkt.

Hypotheeknormen 2019

Over de hypotheeknormen kunnen we kort zijn. Daar verandert niet zo veel aan. In 2019 kunt u opnieuw maximaal 100% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Als u kiest voor energiebesparende maatregelen kan dit verhoogd worden naar 106%.

Ook de wijzigingen voor de maximale hypotheek op basis van het inkomen zijn beperkt. In 2019 worden met name de leennormen voor inkomens tot 28.000 euro ruimer. Het tweede inkomen mag opnieuw voor 70% meetellen voor de hypotheek.

Dat veel huishoudens in 2019 toch een hogere hypotheek kunnen krijgen, komt door de verwachte loonstijging. Ook wordt rekening gehouden met de op Prinsjesdag aangekondigde lastenverlichting, waardoor er meer ruimte komt voor de hypotheeklasten.

Benieuwd naar uw hypotheekmogelijkheden in 2019. Laat een adviseur bij NBG vrijblijvend een berekening maken.

Hypotheekrente verwachting 2019

De hypotheekrente is historische laag. Dit is voornamelijk het gevolg van het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank na de kredietcrisis. Door de beleidsrentes laag te houden en leningen op te kopen, probeert de centrale bank de bestedingen in de Eurozone aan te jagen.

De economie is inmiddels dusdanig hersteld dat de ECB de stimuleringsmaatregelen stap voor stap gaat afbouwen. Zo stopt de centrale bank in 2019 met het opkoopprogramma. Door dit minder ruime monetaire beleid komt er meer ruimte voor een rentestijging.

Door onzekerheid rondom de Brexit, de Italiaanse begroting en de handelsoorlog tussen VS en China, kiezen beleggers momenteel voor veilige beleggingen tegen een lage vergoeding. Dit grote aanbod van 'goedkoop geld' op de kapitaalmarkt zorgt ervoor dat de marktrente laag blijft. Dit is een belangrijke graadmeter voor lange hypotheekrente zoals 20 jaar vast.

Pas wanneer deze onzekerheden naar de achtergrond verdwijnen zal de hypotheekrente daadwerkelijk oplopen. Ook de centrale bank kijkt naar de economische ontwikkeling om het rentebeleid te bepalen. Eerder nog gaf de ECB aan waarschijnlijk tot na de zomer van 2019 te wachten met het verhogen van de beleidsrente.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente in de eerste maanden van 2019 op het huidige lage niveau blijft.

Verwachting huizenmarkt 2019

De lage hypotheekrente is ook een belangrijke aanjager voor de huizenmarkt geweest. In 4 jaar tijd is de huizenprijs gegaan van een ‘voorzichtige plus na de crisis' tot absolute recordhoogte. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Lees hoe u daar als huizenbezitter van kan profiteren.

Voor de explosieve prijsstijging die we nu meemaken is meer nodig dan de lage hypotheekrente. Terwijl de vraag naar koopwoningen is toegenomen, is de nieuwbouw tijdens de crisis stilgevallen. Dit zorgt voor krapte op de huizenmarkt. Voor de huizen die vrijkomen moet flink worden geboden. Starters en jonge gezinnen krijgen daarbij concurrentie van beleggers die populaire woningen opkopen voor verhuur. Dit drijft de prijs verder op.

Bovenstaande factoren blijven de huizenmarkt in 2019 bepalen. Wel is de verwachting dat de prijsstijging wat afvlakt. Omdat de hypotheeknormen gelijk blijven wordt een koopwoning voor meer mensen onbereikbaar. Ook is het vertrouwen in de huizenmarkt de afgelopen maanden licht gedaald.

Dit is reden voor onder andere Rabobank, om de verwachting voor de huizenmarkt in 2019 naar beneden bij te stellen. De bank verwacht 210.000 transacties en een prijsstijging van 7%.

Meer mensen in aanmerking voor NHG

De stijgende huizenprijs is ook reden om de grens voor een NHG-hypotheek te verhogen. In 2019 kunt u voor een woning tot 290.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Door de verhoging van de NHG-grens blijven de garantie en rentekorting voor een brede doelgroep toegankelijk. NHG biedt daarnaast een oplossing voor mensen die minder makkelijk een hypotheek krijgen, zoals ouderen en ondernemers. De garantie is niet alleen te krijgen voor aankoop. Het is ook mogelijk om de hypotheek over te sluiten naar NHG.

Benieuwd naar uw hypotheekmogelijkheden in 2019. Laat een adviseur bij NBG vrijblijvend een berekening maken.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marcel van den Brand
Patrick de Velde Harsenhorst - Hypotheekadviseur
Manouk van de Winkel - Hypotheekadviseur
+79

Plaats een reactie