Home Nieuws Grootste huizenprijsstijging in 20 jaar, regionaal grote verschillen

Grootste huizenprijsstijging in 20 jaar, regionaal grote verschillen

Terwijl de gemiddelde huizenprijs in Nederland het hardst is gestegen in 20 jaar, noteerde uitgerekend Amsterdam de laagste prijsstijging. Wat is er aan de hand?

Grootste huizenprijsstijging in 20 jaar

In één jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning met bijna 15% gestegen. Dit blijkt uit de eerste kwartaalcijfers van 2021 van de NVM. Een dergelijke prijsstijging is sinds 2001 niet meer voorgekomen. Een koopwoning kost nu gemiddeld 385.000 euro, aldus de makelaars vereniging.

De forse huizenprijsstijging van het afgelopen kwartaal is het resultaat van toegenomen schaarste in combinatie met overbieden. Kopers kunnen nu gemiddeld uit minder dan twee huizen kiezen. Tegelijkertijd wordt meer dan 60% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dit jaagt de huizenprijzen omhoog.

Regionaal grote verschillen

Regionaal registreert NVM een aantal opvallend verschillen. Zo steeg de huizenprijs in Noord-Nederland het hardst. In de regio’s Opsterland en Zuidwest Drenthe werden huizen in één jaar ruim 20% duurder. Dit heeft mogelijk te maken met de belangstelling voor landelijke gebieden in deze coronatijd.

Opvallend, Amsterdam noteerde de laagste huizenprijsstijging van Nederland. Met 7% was dit maar de helft van het landelijke gemiddelde, maar ook in vergelijking met de andere drie grootste steden. Een mogelijke verklaring is dat Amsterdam veel appartementen heeft en dat deze woningen al relatief duur zijn.

Heeft de huizenprijs in de grote steden zijn piek bereikt? En zien we een verschuiving van stad naar platteland? De komende tijd zal uitwijzen of hier sprake is van een trend.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Ronald Zoetmulder - Hypotheekadviseur
Martien de Graaf - Hypotheekadviseur
+80