Home Nieuws Gevolgen coronacrisis op de huizenwaarde in 2020 en 2021

Gevolgen coronacrisis op de huizenwaarde in 2020 en 2021

Huizen waren nog nooit zoveel waard als dit jaar, maar toen kregen we te maken met de coronacrisis.

Wij leggen in dit artikel de gevolgen voor de huizenprijzen en de WOZ-waarde uit maar ook wat de mogelijke voordelen zijn voor jouw hypotheek.

Wat zijn gevolgen van de coronacrisis op de huizenprijzen?

Het lijkt erop dat de de overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de economie de eerste klap hebben opgevangen. Door de teruglopende vraag is de huizenprijsstijging minder hoog dan voorgaande jaren. De economen van Rabobank gaan voor dit jaar uit van een prijsstijging van 5,6% en de ABN AMRO gaat uit van een stijging van 6%.

Voor 2021 wordt echter een lichte daling van de huizenprijzen verwacht. Rabobank houdt rekening met een prijsdaling van 2,9% en ABN AMRO met een daling van 2%. Rabobank verwacht ook in 2022 nog een verdere prijsdaling. Daarna verwacht de Rabobank dat het woningtekort en de lage hypotheekrente weer de overhand gaan nemen in de prijsontwikkeling.

De gevolgen van de coronacrisis nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde

De Waarde Onroerende Zaken (WOZ)-waarde bereikt dit jaar nieuwe recordhoogten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren huizen op 1 januari 2020 gemiddeld 270.000 euro waard. Dit is 8,9% meer dan vorig jaar en bovendien de grootste waardestijging in jaren.

De WOZ-waarde stelt je gemeente jaarlijks vast op basis van de verkoopcijfers van het afgelopen jaar. De WOZ-waarde bepaalt ook hoeveel belasting je het komende jaar als huiseigenaar gaat betalen.

De WOZ-waardebepaling loopt ongeveer een jaar achter op de actuele woningwaarde en daardoor zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet zichtbaar in deze waarde.

Voordelen van een hoge WOZ-waarde

Huizenbezitters kunnen op twee manieren profiteren van een hogere WOZ-waarde:

  • Wanneer je hypotheek lager is dan de woningwaarde, kom je wellicht in aanmerking voor rentekorting.
  • Daarnaast betekent een hogere WOZ-waarde ook dat je vaak meer ruimte hebt om je overwaarde op te nemen.

Ben je benieuwd wat deze ontwikkelingen voor jou persoonlijk betekenen? Laat een van onze hypotheekadviseurs je mogelijke rentevoordeel of mogelijkheden bij overwaarde berekenen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Karin van Leeuwen - Hypotheekadviseur||SEH-logo
Pierre Linssen - Hypotheekadviseur
+78
Gevolgen coronacrisis op de huizenwaarde in 2020 en 2021