Home Nieuws Geldverstrekkers strenger bij nieuwe hypotheken

Geldverstrekkers strenger bij nieuwe hypotheken

Onlangs hebben een aantal geldverstrekkers hun acceptatiebeleid aangescherpt. Ook de hypotheeknormen worden mogelijk herzien. We praten je bij over deze ontwikkeling en waarom je misschien niet te lang moet wachten als je nog iets met je hypotheek wilt.

We komen uit een periode van extreem lage rentes en sterk stijgende huizenprijzen. Mede daardoor zijn geldverstrekkers bereid om mee te denken als het om de hypotheek gaat, ook wel maatwerk genoemd.

Een voorbeeld van maatwerk is de mogelijkheid om meer te lenen dan de hypotheeknormen voorschrijven, mits goed onderbouwd. Ook zijn er ruime mogelijkheden om overwaarde te gebruiken voor consumptieve uitgaven.

Hypotheeklasten onder vergrootglas

Door de hoge inflatie van dit moment staat de koopkracht van Nederlanders onder druk. De kosten voor de hypotheek bepalen voor een groot deel de maandelijkse lasten van huizenbezitters. Daarom ligt ook de betaalbaarheid van de hypotheeklasten onder een vergrootglas. De gevolgen hiervan zijn nu al merkbaar:

  • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet graag dat geldverstrekkers terughoudend zijn met het bieden van maatwerk. Onder druk van de toezichthouder hebben Rabobank en BLG onlangs besloten om minder uitzonderingen toe te staan in de acceptatienormen. We verwachten dat meer geldverstrekkers de komende maanden volgen.
  • De Nederlandse Bank (DNB) gaf onlangs aan dat de leennormen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) jaarlijks opstelt niet streng genoeg zijn. De ruime hypotheekverstrekking zou bijdragen aan hoge huizenprijzen en dit vergroot de kans op betalingsproblemen. Dit soort uitspraken wijzen erop dat de hypotheeknormen volgend jaar mogelijk strenger worden.

Behoefte aan maatwerk blijft onverminderd groot

De behoefte om gebruik te maken van maatwerk is groot, of het nu gaat om de ZZP’er die graag wil kopen, of de AOW’er met een klein pensioen en overwaarde in de woning die graag ruimer wil leven. Bij NBG luisteren we altijd eerst naar de wensen van de klant om vervolgens te onderzoeken hoe we dit waar kunnen maken.

Het risico van bovengenoemde aanscherpingen is dat minder naar het individu gekeken wordt. De hypotheek wordt dan een standaard product. NBG is continu in gesprek met geldverstrekkers om mogelijkheden voor maatwerk zo ruim mogelijk te houden.

We moeten echter onze ogen niet sluiten voor de factoren die het lastiger maken om een hypotheek te krijgen, zoals een hogere rente en verslechterde economische vooruitzichten. Ons advies is dan ook dat als je nog iets met je hypotheek wil doen, je hier niet lang mee moet wachten. Onze hypotheekadviseurs zitten klaar om je verder te helpen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
Niels van den Dool - Hypotheekadviseur
+80
Geldverstrekkers strenger bij nieuwe hypotheken