Home Nieuws ECB verlaagt de rente

ECB verlaagt de rente

Onlangs heeft de ECB de rente verlaagd. Wat heeft dit voor mogelijk effect op de hypotheekrente, leenrente en spaarrente.

Renteverlaging ECB

Op 2 mei heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagd. De rente staat nu op 0,5%, de laagste stand sinds 1999. Dit is de rente waarmee banken geld kunnen lenen van de Europese bank.  De ECB probeert op deze manier de Europese economie een impuls te geven. Lenen wordt goedkoper en sparen duurder.

Onze verwachting

Hypotheekrente

Geldverstrekkers hebben de hypotheekrente de afgelopen maanden flink verlaagd. Toch houden we nog een slag onder om de arm over een verdere renteverlaging. De banken bepalen met marges immers zelf wat ze met de hypotheekrente doen.

De hypotheekrente op dit moment historisch laag. De hypotheekrente 10 jaar vast dook bijvoorbeeld voor het eerst sinds drie jaar onder de 4%. Een goed moment voor starters om een huis te kopen. Ook huizenbezitters kunnen profiteren. Wanneer de rentevastperiode bijna afloopt, is heeft u nu kans om een goed rentetarief te bedingen.

Leenrente

De leenrente is de afgelopen tijd gedaald. Dit maakt consumptief krediet (4,9%) een goedkoop alternatief voor rood staan (12%) of een credit card (15%). Ook voor verbouwingen tot € 25.000,- kan consumptief krediet een goed alternatief zijn. Anders dan bij een hypotheek betaalt u geen afsluit-, notaris- en taxatiekosten. De rente is in veel gevallen gewoon fiscaal aftrekbaar.

Toch is consumptief krediet voor consumenten vaak onbekend en dus onbemind. Onterecht vinden wij (lees meer over deze leenvorm). NBG helpt u met een passende lening, altijd tegen het scherpste tarief.

Spaarrente

De keerzijde is een verlaging van de spaarrente. De banken hebben de laatste tijd de spaarrente telkens iets laten dalen. De verwachting is dat hier voorlopig geen verandering in komt. Het kan daarom interessant zijn om iets anders met uw spaargeld te doen. Enkele populaire alternatieven zijn:

  • Spaargeld gebruiken om de hypotheek af te lossen. Op onze consumentenwebsite Hypotheekrentetarieven leest u meer over hypotheek aflossen: wel of niet verstandig?
  • Op een beleggingsproduct ontvangt u vaak meer rendement. U kunt zelf kiezen hoeveel risico u wilt nemen.

Onze adviseurs staan voor je klaar

Onze adviseurs zijn stuk voor stuk betrokken en sympathieke professionals. Ze blinken uit in daadkracht en expertise. Zij zijn altijd bereikbaar en altijd dichtbij. Ook bij jou in de buurt.

Erik Nijssen - Hypotheekadviseur
Paul Willemsen - Hypotheekadviseur
Marlou Koenraads - Hypotheekadviseur
+78

Plaats een reactie