Verschillende geldverstrekkers hebben de mogelijkheid om boetevrij af te lossen verruimd. Wanneer is aflossen verstandig?
Meer boetevrij aflossen
Huizenbezitters konden tot voor kort maximaal 10% tot 20% van de hypotheek aflossen zonder een boete te hoeven te betalen. Verschillende banken en verzekeraars hebben nu de mogelijkheid om boetevrij af te lossen verruimd. Zij sluiten hiermee aan op de verruimde schenkingsvrijstelling zoals dit op Prinsjesdag is gepresenteerd:
Tot 1 januari 2015 kan tot 100.000 euro belastingvrij geschonken worden voor de eigen woning.
De volgende geldverstrekkers hebben de afgelopen maanden hun boeteregeling verruimd:
- ABN AMRO: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
- AEGON: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
- Argenta: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning
- ASR Welthuis hypotheek: boetevrij aflossen tot 100.000.
- ASR Woninghypotheek: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
- BLG: boetevrij aflossen tot 100.000.
- Florius: onbeperkt boetevrij aflossen, maar uit eigen middelen.
- ING: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
- Moneyou: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
- Nationale Nederlanden: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
- Obvion: boetevrij aflossen tot 100.000.
- Rabobank: boetevrij aflossen tot 100.000.
- Reaal: boetevrij aflossen tot 100.000.
- SNS: boetevrij aflossen tot 100.000.
- Woonlife: boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van de woning.
Waarom aflossen
Aflossen is met name interessant voor huizenbezitters van wie de woning/ hypotheek onder water staat. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de woning waarde. Bij verkoop lopen deze huizenbezitters het risico met een restschuld te blijven zitten. Ook beperkt het de mogelijkheden om te verhuizen omdat banken in veel gevallen weigeren een restschuld mee te financieren in een volgende hypotheek.
Aan de huizenprijs kunt u weinig veranderen. Na een daling van de gemiddelde huizenprijs, is deze al drie maanden op rij stabiel. Dit zijn hoopvolle berichten, maar een stijging van de huizenprijs zit er voor veel huishoudens nog niet in. Een andere optie om uw huis/ hypotheek weer boven water te krijgen is het aflossen van de hypotheekschuld. Wanneer is aflossen verstandig?
Aflossen voordelig
- Aflossen is verstandig wanneer u een zogenaamde tophypotheek hebt. Uw hypotheek is dan aflossingsvrij en de hypotheeksom is hoger dan 75% van de executiewaarde. U loopt dan het risico op een restschuld. Aflossen kan ook een rentekorting opleveren van enkele tienden procenten.
- Aflossen kan voordelig zijn wanneer u een kleine hypotheek heeft. Wanneer de hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait, dan is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar. Aflossen betekent direct een verlaging van je maandlasten.
- Aflossen kan ook interessant zijn wanneer u spaargeld heeft. Dit spaargeld levert op dit moment weinig op. De spaarrente is in veel gevallen lager dan de hypotheekrente (inclusief fiscale aftrek). Door af te lossen betaal je over een lager bedrag hypotheekrente.
Aflossen niet voordelig
- Extra aflossen is niet altijd noodzakelijk, onder andere wanneer uw financiële situatie op orde is, uw hypotheek in verhouding is met de woningwaarde en uw sowieso al aflost.
- Spaart u voor de aflossing van uw hypotheek, bijvoorbeeld met een (bank)spaarhypotheek? Dan is aflossen niet verstandig. U kunt dit beter storten op de spaarrekening of in de verzekeringspolis.
- Aflossen is niet verstandig wanneer u het geld voor andere zaken nodig heeft. Het geld dat u gebruikt om de hypotheek af te lossen kunt u pas weer besteden wanneer u de woning verkoopt.
Let op: (extra) aflossen is een flinke wijziging in uw hypotheek en kan grote gevolgen hebben op uw financiële situatie.