Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht zoomen wij in onderstaand artikel in op de verschillende partijprogramma’s rond het thema de huizenmarkt.
De hypotheekrenteaftrek: een heet hangijzer
Wat begon als een belastingvoordeel om het eigenwoningbezit te bevorderen, is steeds meer ter discussie komen te staan. Het zou huizenbezitters te veel bevoordelen ten opzichte van huurders. Daarnaast is deze renteaftrek debit aan de hoge hypotheekschulden en hoge huizenprijzen.
Een aantal jaren terug is de hervorming van de hypotheekrenteaftrek al ingezet door bij nieuwe hypotheken aflossen te verplichten. Ook wordt het belastingvoordeel versneld afgebouwd tot in 2023 de maximale renteaftrek nog maar 37,05% is.
- Een aantal partijen willen de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verder afbouwen, waaronder PvdA, SP, Partij voor de Dieren, SGP, 50 Plus en Denk
- D66, Christen Unie en Groenlinks pleiten ervoor om de renteaftrek helemaal af te schaffen.
Bij al deze partijen gaat afbouw of afschaffen gepaard met een belastingverlaging elders, bijvoorbeeld via het inkomen, de overdrachtsbelasting of het eigenwoningforfait.
- VVD, CDA, PVV en FVD willen de hypotheekrenteaftrek niet verder hervormen.
Bekijk hier de partijstandpunten voor het thema hypotheekrenteaftrek met een verwijzing naar de verkiezingsprogramma's.
Beleggers en de huizenmarkt
Om de kansen van starters te vergroten zijn er plannen om in sommige gemeenten of wijken een zogenaamde ‘woonplicht’ in te voeren. Daarmee wordt voorkomen dat beleggers deze woningen opkopen voor verhuur. De beslissing voor deze aankoopbescherming komt te liggen bij de gemeenten.
De meeste partijen zijn hier voorstander van. Alleen PVV, FVD en SGP zien niets in deze maatregel.
Naast deze opkoopbescherming, zijn er ook plannen om beleggers met meerdere verhuurpanden zwaarder te belasten. Op dit punt zijn de politieke partijen meer verdeeld en zien we een duidelijke splitsing tussen linkse (vóór zwaarder belasten) en rechtse partijen (tègen zwaarder belasten).
Belastingvrij schenken voor huis en hypotheek
Ook de eenmalige belastingvrije schenking van maximaal 105.302 euro aan kopers tot 40 jaar zorgt voor verdeeldheid onder politieke partijen.
Dit belastingvoordeel zou de huizenprijzen opdrijven en zorgt ook voor ongelijke kansen op de woningmarkt. Onder andere PVDA, Groenlinks, Christen Unie, D66 en SP pleiten daarom voor afschaffing van deze zogenaamde ‘jubelton’.
Denk, VVD, FVD en SGP willen de schenkingsvrijstelling behouden en wijzen op de verruimde mogelijkheden die deze regeling biedt aan starters. CDA en Partij voor de Dieren zijn ook voor behoud, maar willen deze schenkingsvrijstelling wel versoberen.
Bouw van nieuwbouw woningen
Waar vrijwel alle partijen het over eens zijn, is dat er meer huizen moeten bijkomen. De manier waarop is dan wel weer een punt van discussie. Een deel van de partijen ziet hierin een centrale rol voor de Overheid, in de vorm van een bouwfonds of een bouwplicht. Ook de stikstofcrisis dwingt tot het maken van fundamentele keuzes op dit gebied.
Wil jij alvast voorsorteren op toekomstige wijzigingen of weten wat deze plannen voor jouw mogelijkheden betekenen? Ga vrijblijvend een gesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs.
Dit artikel is gemaakt op basis van de KiesWijzerWonen van VBO makelaars. Daarin reageren de politieke partijen op stellingen met betrekking tot de woningmarkt. Omdat Nederland een meerpartijenstelsel heeft zal het uiteindelijke beleid een compromis zijn tussen de verschillende standpunten.